Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo kod nas

Jedinstveni u Europi, više birača nego stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su još jedni izbori, počela je još jedna kampanja, još jedna prilika da sami odlučimo kakva će nam biti vlast. Svaku takvu političku utakmicu prate nepravilnosti i apsurdi. Naša zemlja po nečemu je apsolutno jedinstvena - nema, naime, druge zemlje, u kojoj je više birača, nego stanovnika.

Balote za mještane Oraha nisu samo razonoda. Tu se bistri i politika. A uoči izbora uvijek ista priča. Riječ je o biračima koji su prijavljeni u Orahu, a ne žive ondje. Sve se zna, a ništa se ne može učiniti da se to promijeni. Stoga sve ostaje na priči i nagađanju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

A kada nema popisa birača, onda i popis prezimena može pomoći. Srećko Pervan kao nezavisni vijećnik tvrdi da bi jasni birački popisi sve razotkrili. Ovako su Orah i Vrgorac svjetski rariteti s više birača nego stanovnika. Tako u Vrgorcu na 1500 stanovnika dolazi 2000 birača., donosi Provjereno. Mjesta kao Orah ima na stotine u Hrvatskoj, gdje ima više birača od stanovnika. Stotinu po stotinu i preko noći ti birači izbornog gubitnika pretvore u pobjednike.

Na 13 716 stanovnika, 14 091 birača

Koliko je korektno da netko tko ima fiktivno prebivalište odlučuje o problemima neke općine i grada, a tamo ne živi? Primjerice Makarske koja je također grad s više birača nego stanovnika. Na 13 716 stanovnika, dolazi 14 091 birača. Tu su i Knin, Vodice, Benkovac, Obrovac, mjesta u zadarskom zaleđu. Pa ne čudi što na kraju Hrvatska ima više birača nego građana. Birački popisi godinama nisu sređeni, a sve počinje s prebivalištem koje se hitno mora odrediti. Svako mjesto tako ima stotine birača koji tu ne žive, ali mogu glasovati jedne nedjelje u 4 godine.

Stalan pad stanovništva

Na primjeru 9. izborne jedinice pokazuje se kako je u 4 godine broj birača porastao za 40 tisuća. I dok je taj kraj doživio biračku eksploziju, Hrvatska bilježi stalan pad stanovništva. GONG je 2005. radio simulaciju koliko zapravo imamo birača. Kada se od popisa birača oduzmu maloljetnici pa onda i oni koji umru, dolazi se do podatka da Hrvatska ima otprilike tri i pol milijuna birača. Znači imamo više od 430 tisuća fiktivnih birača. Ne žive tu, a mogu glasovati.

Mještani Oraha žele samo znati tko je tko u tom malom mjestu. A to bi možda željeli znati i mnogi drugi. Dok je ovako, stalno ostaje sumnja. Odlučuje li netko daleko do svjetla reflektora o izbornom rezultatu. U Orahu ili možda Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene