Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pune ruke posla

HGSS jučer i danas imao čak 4 intervencije u Paklenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dežurni spašavatelji iz stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Ogulin, Zadar i Zagreb intervenirali su jučer tri puta u kanjonu Velike Paklenice, u Nacionalnom parku Paklenica, izvijestili su jutros iz HGSS-a. Nova akcija uslijedila je tijekom ponedjeljka.

'Dvije nesreće su čisto alpinističke, penjačke, dva su klasična priča - planinari koji su se ozlijedili, dehidrirali i trebali su našu pomoć', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Pročitajte i ovo Intervencija HGSS-a HEROJI U PROBLEMIMA Na njih se uvijek može računati, a sada oni trebaju pomoć: Evo što HGSS traži od Vlade Intervencija kod Gornjih Kusonja - 1 uspješna intervencija FOTO Akcija spašavanja: Osoba pala s prikolice na glavu

U današnjoj akciji spašavanja Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas je spašen ozlijeđeni australski penjač, koji je prilikom penjanja u stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica pao te zadobio višestruke ozljede. Australsko-češki penjački dvojac zaputio se u smjer Kača, gdje je u trećoj dužini na visini od oko 70 metara australski penjač pao te se pri tome ozlijedio i u nekoliko navrata gubio svijest.

HGSS je putem Centra 112 dobio dojavu da se u stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica dogodila nesreća prilikom penjanja te je pokrenuta akcija spašavanja, u kojoj je sudjelovalo četvero dežurnih članova HGSS-a u NP Paklenica iz Stanica Zadar, Zagreb i Ogulin i sedam članova Stanice Ogulin, koji su boravili u kući HGSS-a u Starigradu Paklenici.

HGSS u današnjem priopćenju ističe kako se radi o krajnje teškom alpinističkom usponu i teškoj stijeni gdje su se morali dopenjati do mjesta nesreće, te nakon imobilizacija i saniranja ozljeda, spustiti unesrećenog Australca u podnožje stijene, a potom ga i transportirati do kola hitne pomoći u dolini.

Dvoje spašavatelja saniralo je ozlijede 20-godišnjeg Australca viseći u stijeni. Njegova partnerica iz Češke (24) ostala je neozlijeđene, ali bespomoćna u stijeni te je u pratnji spašavatelja po užetu spuštena u podnožje stijene.

Jučer tri intervencije

Jučer oko 16 sati u kanjonu Velike Paklenice zatečene su dvije obitelji koje su nakon cjelodnevnog planinarenja iznemogle i dehidrirale pa su ih spašavatelji prevezli vozilom HGSS-a do njihovih automobila.

Oko 19:15 sati zaprimljena je dojava da je na putu prema planinarskom domu Paklenica kod skretanja za Manitu peć, dječak ozlijedio nogu. Spašavatelji su mu previli ranu, pomogli da se spusti do automobila kojim je njegova obitelj stigla u NP Paklenica te je upućen na daljnju medicinsku obradu u ambulantu u Posedarju.

>> Spašeni rumunjski turisti na Biokovu

U 19:50 sati stigla je i treća dojava o dvoje penjača kojima je uže zapelo u stijeni pri silasku u smjeru iznad parkirališta - sektor Kukovi ispod vlake. Pripadnici HGSS-a su se popeli do njih i pomogli ima da se sigurno spuste. (S.H./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene