Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ih manje odlazi na Jadran

Evo kakvi su turisti Hrvati i koje destinacije biraju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko pola milijuna Hrvata u prvih šest mjeseci putovalo je na Jadran.

To je za pola posto manje nego godinu prije. Institut za turizam proveo je istraživanje o turističkim aktivnostima Hrvata. Od 100, njih čak 51 ne putuje zbog financijskih razloga, a kad putuju, najčešće biraju Dalmaciju.

Pročitajte i ovo Bicikl, ilustracija Hitna joj nije stigla pomoći Tragedija u Podravini: Pala s bicikla i poginula, pronašao je poštar Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..."

Avanturist Igor Toman je spreman za novu avanturu - biciklom ide na more. Da krene automobilom od Osijeka do Splita - na cestarinu i gorivo, potrošio bi oko 800 kuna, spavat će kod prijatelja, a da to plaća, trebalo bi mu još barem 2.000 kuna. Bicikl je pregledan, kaciga na glavi i Igor je spreman za avanturu. 'Vozit ćemo 500 kilometara, a to je otprilike 27-28 sati i to će, po mojoj procjeni, koštati 50 kuna.

Da je išao autocestom, samo na cestarinu, potrošio bi oko 270 kuna. Čak 51 posto Hrvata ne putuje upravo zbog financija. 14,6 posto ne putuje zbog posla, a 14 posto - zbog drugih razloga. 'Svake godine negdje oko 10 posto manje Hrvata dolazi na jadran i to je rezultat upravo platežne moći', kazao je Vedran Matošić iz Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije.

>> Zagreb među top 10 najpoželjnijih europskih destinacija

Strani turisti višestruko su premašili Hrvate na Jadranu. Oni koji putuju, najviše izabiru upravo Dalmaciju. 'Lijepo i čisto more, oko mene lijepe dame. Sve je lijepo, kazao je Josip iz Ogulina.

Svoje ljetovanje organiziraju isključivo sami, a spavaju najčešće u hotelima ili u privatnim apartmanima. Igor i njegovo društvo, spavat će kod prijatelja. 'Idemo kod kolege koji je iz Dalmacije. Kod njega ćemo spavati', kazao je.

No, Hrvate za putovanje najviše motivira sunčanje i kupanje. I to njih 40,9 posto, a 27,3 posto ide u posjet rodbini i prijateljima, dok 12 posto putuje zbog izleta, kulture i zabave.

Samo prošle godine, Hrvati su na putovanja potrošili oko 11 milijardi kuna. Tek petinu onoga što se planira ukupno zaraditi od turizma. Inače, PDV na turizam od ove godine je 10 posto, no čak ni to, nije uspjelo sniziti cijene. Hrvati si inače svoj godišnji organiziraju sami i to u 92 posto slučajeva. Putuju uglavnom osobnim automobilom i u prosjeku potroše oko 1.500 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene