Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nemar prema životu'

Hrvatima u danu nedostaje pola sata - evo za što!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon posla Hrvati radije sjedaju pred televizor i dobro se najedu, umjesto da izdvoje pola sata za nešto puno korisnije.

Nakon radnog dana većina Hrvata radije će sjesti pred televizor, dobro se najesti i prileći, umjesto da izdvoji makar pola sata na bavljenje sportom. Zbog toga smo sve deblji, a uzrok polovice ukupnih smrti u Hrvatskoj je zastoj srca, uglavnom uzrokovan prekomjernom težinom.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Vježbati počinjemo kada je već prekasno, a do tada uglavnom jedemo masnu i kaloričnu hranu.

'Nemar prema životu. Zanemarujemo nešto bitno, a bitno nam je nešto nebitno', kaže Vlado.

Pavle priznaje da ima malo previše kilograma, a htio bi ih 'skinuti' oko pet. Franjo pak kaže da se kroz mjesec dana može skinuti četiri do pet kilograma – 'ako se pošteno radi'.

WHO: Pretilost odgovorna za pola milijuna karcinoma godišnje u svijetu

Pogotovo nezainteresirane za vježbanje su mlađe osobe. Magdalena nam je priznala da nema neku pretjeranu želju za vježbanjem. Ana kaže da dnevno nema pola sata vremena viška.

'Ja sam na faksu i do 8 navečer, dok se ja vratim ovdje u kvart nemam više vremena iskreno', tvrdi Ivana.

Dovoljno je pola sata svaki dan

Mnogima je manjak vremena glavni izgovor da ne vježbaju. No dovoljno je da svaki dan barem pola sata provozate bicikl ili otrčite i već se možete smatrati fizički aktivnima.

60 posto Hrvata uopće se ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću. Samo 14 posto koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. 70 posto djece radije gleda televiziju, nego što se bavi sportom. Podaci su to Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministrica zdravstva na udaru javnosti: 'Predebeli ste!'

'Jasno je da je mentalno lakše sjest pred TV i uzeti hranu, jest i gledat TV, ali prošetati, boraviti u prirodi, biti tjelesno aktivan, lakše će se spavati, bolja će biti probava, čovjek će se bolje osjećati', objasnio nam je dr.sc. Damir Knjaz, dekan Kineziološkog fakulteta.

Jedemo kaloričnu hranu

Problem je i u lošoj prehrani.

Stalno ste umorni? Vjerojatno zbog OVOG!

'Jedemo kaloričnu hranu, puno više hrane jedemo nego što je potrošimo, a dodatni problemi su što se unosi preslana hrana, ali isto tako previše suhomesnatih proizvoda, masnih proizvoda, a premalo svježeg voća i povrća', kaže dr. med. Tamara Poljičanin, ravnateljica HZJZ-a

usporedbu - u skandinavskim zemljama, svaki drugi stanovnik fizički je aktivan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene