Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Holub smatra da je Sanader bio vrlo samouvjeren

'Bio sam borac protiv korupcije, a sada me doslovno gaze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rolf Holub nakon svjedočenja Ive Sanadera otkrio je, po njemu, najvažniju informaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kažu da je Rus je dao sporne milijune Sanaderova obrana traži svjedočenje ruskog magnata Slika nije dostupna Objava dijelova tajnog iskaza USKOK traži istragu zbog odavanja službene tajne

Rolf Holub, predsjednik istražnog povjerenstva  je rekao kako je za njega najvažnija informacija u svjedočenju bivšeg premijera izjava da je Hypo banka godine 1995. kreditirala Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Ocijenio je nastup Sanaderovog svjedočenja iz sobe 209, putem video linka samouvjerenim. 'Došao je, odgovorio i nije puno rekao', zaključio je Rolf Holub.

>> 'Ja sam bivši premijer, molim vas postavljajte prikladna pitanja!'

'Radio sam za zemlju kako bi osigurao građanima ulazak u Europsku uniju. Sada me hrvatski organi političke vlasti i pravosuđa doslovno gaze. Sve je ovo test za Hrvatsku i za njezine standarde', rekao je Sanader tijekom svjedočenja.

Rekao je kako je on bio borac protiv korupcije jer je za vrijeme vladavine HDZ-a pokrenuo tri antikorupcijska programa. Sanader je naveo i dva razloga zbog kojih se povukao iz politike. Kao prvi je naveo slovensku blokadu, a drugi je bio, kako je rekao, njegov umor. Tvrdi da se odlučio vratiti kada je shvatio da se protiv njega provodi političku progon.

Bivši premijer je poručio istražiteljima kako nije uzimao proviziju od Hypo banke i kako mu je tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić rekao da Hypo banka želi doći u Hrvatsku u doba kada je država jednim dijelom bila okupirana. Sanader je pojasnio da je u dolasku Hypo banke vidio odličan politički kontakt. 

'Možda je najvažnija izjava iskaza bila u vezi prvog kredita koji je dan Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske. Barem smo uspjeli ustanoviti da je taj iskaz postojao i sada ćemo ovaj iskaz usporediti s drugima.

Holub je rekao da je uadovoljan što je realizirana ova videokonferencija. 'Naime, uspjeli smo prije državnog odvjetništva ispitati gospodina Sanadera. On je kao politicar vrlo spretan i zna jako dobro što ne smije reci', rekao je Holub nakon ispitivanja Sanadera.

'Izabrao je srednji put, da se pojavi a ne kaže previše'

Holub je bio upitan je li imao dojam da je Sanader tijekom iskaza bio arogantan i je li se s respektom ponašao prem istražnom povjerenstvu. 'Ne mogu to reci, ja nikad nisam bio predsjednik države. Mislim da je izabrao srednji put, da se pojavi pred povjerenstvom a da ne kaže previše', rekao je Holub.

Rolf Holub misli da je Sanader bio vrlo samouvjeren. 'Nije priznao stvari koje su vezane uz slučaj Hypo. Rekao je da njegov slucaj nema nikakve veze sa slučajem Hypo i nije nam rekao puno toga. On je samo političar. Mislim da je njegov pristup bio jako dobar. Pojavio se i odgovarao je, ali nije rekao jako puno', konstatirao je na kraju Holub.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene