Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi da je unaprijed osuđen

'Ja sam bivši premijer, molim vas postavljajte prikladna pitanja!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader je izjavio kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi medijski rat, te kako je već unaprijed osuđen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Pozdravio presudu generalima Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

Ivo Sanader pojavio se u odijelu i kravati u sobi broj 209, od kuda je video linkom svjedočio o 'aferi Hypo'.

Suprotno očekivanjima, svjedočenje je završeno već u 14,40 sati. Atmosfera na saslušanju zakuhala se kada je pitanja Sanaderu počeo postavljati predsjednik povjerenstva Rolf Holub. Njega su zanimale Sanaderove veze s austrijskim bankarima, a bivši hrvatski premijer sve je veze negirao, a odbio je odgovoriti na pitanje voli li više gotovinu ili kartice. 'Ja sam bivši premijer. Molim vas postavljajte mi prikladna pitanja', izjavio je Sanader, a prenosi Kleine Zeitung.

Na pitanje o svojem odnosu s Robertom Ježićem Sanader je rekao kako s njime nije bio posebno blizak, a da mu je najbliža politička suradnica i najbliža prijateljica bila njegova zamjenica Jadranka Kosor.

Na početku svjedočenja istražitelji su ga oslovili s 'Ivica' da bi ih bivši hrvatski premijer ispravio rekavši kako je njegovo ime Ivo. Na pitanja je odgovarao na njemačkom jeziku, kao što se pretpostavljalo, bio je dobro je raspoložen i nasmijavao je ljude. Opet se pozvao na politički progon i rekao kako se u RH protiv njega vodi medijski rat te da je unaprijed osuđen.

Ivo Sanader je istaknuo i kako ima čistu savjest. 'Nikada nisam tražio ni primio novac u slučaju Hypo', rekao je Sanader, a prenosi austrijski Kurier.

Bivši premijer u pratnji austrijskog odvjetnika Wernera Suppana došao je u sobu iz koje je putem video linka oko tri sata odgovarao na pitanja austrijskih istražitelja o 'aferi Hypo'. Više od sto novinara došlo je na svjedočenje, no snimanje Sanaderovog iskaza nije bilo dozvoljeno. Kamere u sobi broj 209 bile su svega nekoliko minuta.

Sanader je u pratnji zatvorskih čuvara prisegnuo da će govoriti istinu.

Christian Liebhauser-Karl, glasnogovornik klagenfurtskog suda, objasnio je prije svjedočenja za austrijsku televiziju kako će sve biti snimljeno s više kamera. 'Nekoliko kamera će snimati svjedoka, suca i sudnicu. Za dokaze nam je važno da se snime izrazi lica tijekom svjedočenja', rekao je. Upravitelj zatvora u Salzburgu Dietmar Knebel objasnio je kako se u Sanaderovoj sobi nalazi monitor s malom web kamerom i mikrofonom.

Sanadera žele ispitati i zbog pranja novca

Austrijski državni odvjetnik Friedrich Koenig kazao je da državno odvjetništvo zaduženo za borbu protiv korupcije namjerava u okviru istrage o pranju novca saslušati bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera o tome predmetu putem video konferencije, ali da točan datum saslušanja još nije preciziran.

>> 'Nemamo saznanja da je u Austriji pokrenut postupak'

Državni odvjetnik Koenig, koji je i glasnogovornik državnog odvjetništva zaduženog za borbu protiv korupcije, potvrdio je za austrijsku agenciju da austrijsko pravosuđe u slučaju Sanader vodi istragu i protiv jednog člana njegove obitelji te protiv još jedne - 'treće osobe', ali nije otkrio tko su član Sanaderove obitelji i 'treća osoba'. On je potvrdio da je povod za istragu sumnja u pranje novca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene