Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ traži kompromisno rješenje

Plenković: "Pitanje ploče u Jasenovcu podijelit ćemo na dvije faze. Postoji više scenarija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu koji je počeo u 17 sati, završio je oko 20:30 sati. Šef stranke i premijer, Andrej Plenković, nije rekao ništa novo, već je poručio da se traži kompromisno rješenje.

Sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u zagrebačkoj središnjici te stranke, je završio, a nakon tog sastanka izjavu je dao šef HDZ-a Andrej Plenković. Ponovio je isto što je rekao i proteklog tjedna - traži se rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Nema nikakvih ultimativnih traženja u okviru parlamentarne većine. Podijelit ćemo to pitanje na dvije faze - jedna je postavljanje ploče braniteljima, no kontekst je da je na njoj i grb koji sadrži 'Za dom spremni', kojemu kada se kontekstualizira tamo nije mjesto. Predsjedništvo i Nacionalno Vijeće HDZ-a podržali su da se u sljedećih nekoliko dana iznađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile ploču i onima koji žele da takvog natpisa tamo ne bude. Postoji više scenarija, radimo u ovom trenutku na rješenju koje bi u ovom trenutku bilo zadovolajavjuće za obje strane", poručio je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

"Predsjedništvo i Nacionalno vijeće traje od 17 sati, ali zasigurno Andrej Plenković iznosi neko svoje rješenje. No, koje je to rješenje teško dokučiti jer u javnost svaki dan dolaze različiti prijedlozi. Naravno da će on čuti i lokalne čelnike i vodeće HDZ-ovce. Vrlo je vjerojatno da će se od njih tražiti očitovanje podupiru li njegovu politiku, u ovom slučaju uklanjanje ploče u Jasenovcu, ali i sveobuhvatnog rješenja, zakonskog i dugoročnog. I onda će na osnovu toga on dobiti tu političko jedinstvo stranke. Vrlo slično je radio kad je išao u koaliciju s HNS-om. Tražio je potporu svih. Da ne bi poslije bilo iskakanja, da ne bi poslije bilo krivih tumačenja. Stoga i ne čude danas izjave vodećih HDZ-ovaca kada su dolazili na sjednicu. Očito nisu željeli izletati, nisu željeli reći ni svoja osobna stajališta, a očito su čekali da čuju kako i na koji način to premijer i predsjednik HDZ-a to misli riješiti. Teško je zapravo razumijeti ovo oklijevanje Andreja Plenkovića - stranka ima uvjerljivo najjači rejting, HNS vrlo vjerojatno neće izaći iz koalicije jer poslije izbora ne bi ni postojao.. Možda Plenković strahuje da indirektno neki lokalni čelnici HDZ-a podupiru ili bi podupirali te braniteljske udruge. Stoga on danas na ovom sastanku želi jedinstvo, želi potporu svih lokalnih čelnika, ali i vodećih HDZ-ovaca. Stoga možda ovaj sastanak tako drugo traje", javio je za Dnevnik Nove TV ispred središnjice HDZ-a reporter Mislav Bago.

Jedan za drugim čelnici visoko pozivcionirani članovi stranke stizali su u središnjicu. Pretpostavlja se kako će se danas raspravljati o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, no to nitko nije želio potvrditi, ali ni iznijeti svoj stav o tome. 

Na pitanje kako bi on to riješio Božidar Kalmeta je kratko rekao: "Ha, sad kako bi ja.. Nisam razmišljao o tome ovog časa. Nije to jednostavno pitanje ni jednostavan odgovor. Treba naći jedno razumno rješenje gdje će biti svi zadovoljni. Nije to nije lako, ali treba ga naći". 

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao jekako će se sa spomen pločom poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu postupati po zakonu jer je to "pitanje zakonskih rješenja".

"Nitko nije iznad zakona, pa tako nije i nitko od pojedinaca. Postupat će se po zakonu", rekao je Brkić.

Ministar prometa Oleg Butković na isto je pitanje samo kratko rekao: "Sve će biti ok, sve će biti u redu".

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pak smatra kako su "ploče nebitan problem".

"Ja tu nemam svoj stav, mislim imam svoj stav. Donijet će se rješenje koje će biti na zadovoljstvo sviju. Stav je jasan kao i premijera i cijele vlade. Treba naći razumno rješenje. Ploče su nebitan problem, bitan je razvoj gospodarstva", kazao je Žinić.

Vladimir Šeks i Josip Đakić nisu željeli reći svoj stav o pločama.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene