447782
447782
447782
447782
447782

Hidroavioni još ne lete, tvrtka nije dostavila dokumentaciju

  • , 24.08.2016., 14:41
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) priopćila je da Europski zračni prijevoznik (ECA) do srijede nije dostavio dokaze o uklanjanju nedostataka na hidroavionima kako bi ispunila uvjete za vraćanje privremeno joj oduzetih potvrda o provjeri plovidbenosti te kako bi ponovno počela prijevoz tim zrakoplovima.

 
 
 
 
Hidroavion (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Hidroavion (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) priopćila je da Europski zračni prijevoznik (ECA) do srijede nije dostavio dokaze o uklanjanju nedostataka na hidroavionima kako bi ispunila uvjete za vraćanje privremeno joj oduzetih potvrda o provjeri plovidbenosti te kako bi ponovno počela prijevoz tim zrakoplovima.

Na temelju inspekcijskog nadzora, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) privremeno je Europskome zračnom prijevozniku (European Coastal Airlines - ECA) od 10. do 22. kolovoza oduzela neke svjedodžbe, odobrenja i certifikate zbog utvrđenih nedostataka u održavanju zrakoplova. Nedostatci utvrđeni inspekcijskim nadzorom nisu isključivo administrativni, nego se većina njih odnosi na znatno odstupanje od zahtjeva primjenljivih propisa, što smanjuje sigurnosni standard, stoji u priopćenju HACZ-a.

ECA je u međuvremenu za neke nedostatke dostavila korektivne mjere i dokaze na temelju kojih joj je HACZ 22. kolovoza vratio Svjedodžbu operatora zrakoplova (AOC), što ne znači da može obavljati zračni prijevoz zrakoplovima koji su bili pod inspekcijskim nadzorom jer utvrđeni nedostatci na njima do danas nisu uklonjeni, zbog čega su privremeno i oduzete potvrde o provjeri njihove plovidbenosti. Do danas ECA nije dostavila dokaze o uklanjanju nedostataka na zrakoplovima kako bi ispunila uvjete za vraćanje privremeno oduzetih potvrda o provjeri plovidbenosti za svaki zrakoplov te tako ponovno počela obavljati prijevoz zrakoplovima.

Agencija ne želi komentirati ECA-ine objave o ponovnoj uspostavi letova te ističe da će se oni nastaviti tek kada budu ispunjeni svi propisani uvjeti.

Ponovno izdavanje svih dokumenata nužnih za letove ovisi o brzini uklanjanja preostalih nedostataka.

U vezi s medijskim napisima o radnim dozvolama članova ECA-ine posade koji nisu državljani Republike Hrvatske, HACZ nema informacija o tome jesu li prekršene odredbe primjenljivih propisa niti je mjerodavan za nadzor primjene propisa koji reguliraju to područje.

HACZ-u nije poznato da u Europskoj uniji i šire mjerodavno tijelo za sigurnost civilnoga zračnog prometa nadzire radne dozvole stranaca. On je mjerodavan isključivo za nadzor primjene propisa iz područja civilnog zrakoplovstva. U skladu s time, u dijelu koji se odnosi na rad i obavljanje stručnih poslova u civilnome zračnom prometu, HACZ nadzire primjenu propisa vezanih za osoblje s obzirom na potrebnu stručnost i obavljanje poslova te primjenu propisa koji uređuje radno vrijeme posade zrakoplova (pilot i kabinsko osoblje), sve radi sigurnosti zračnog prometa.

HACZ je u svibnju u ECA-i proveo posljednji nadzor nad podugovorenim organizacijama za vođenje kontinuirane plovidbenosti zrakoplova u QCM CAMO PLUS AG i Zimex Aviation Ltd. iz Švicarske, koji imaju i odobrenja švicarskih zrakoplovnih vlasti. U tom nadzoru, kao ni u nadzoru provedenom od 10. do o 12. kolovoza, nisu utvrđeni nedostatci vezani uz predmetne organizacije. U svibnju je jedan zrakoplov ECA-e podvrgnut inspekciji na platformi aerodroma, ali nije utvrđeno ništa što bi upućivalo na tehničke nedostatke.

U odnosu na medijske napise o prijavama koje se odnose na lokacijske dozvole, emisije štetnih plinova, nezakonito pretakanje goriva itd. HACZ navodi da za to nije mjerodavan.

ECA je, međutim, na svojim internetskim stranicama objavila da od 25. kolovoza počinju letovi te je pozvala putnike da ih rezerviraju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se