Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugovore dodijelila Vlada

Gradit će se domovi za starije, no problem su mirovine: "Premale su, uvijek se pred izbore nešto radi, ali to je jako malo"

Aktualno Galerija Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 1 Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 2 Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 3 Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 4 Umirovljenici traže veće mirovine, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Marin Piletić, ministar Galerija 1/10 >>
Gotovo u svakoj županiji gradit će se novi dom za starije. Ukupno 18 ugovora dodijelila je Vlada, što je bio jedan od povoda svečane sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Ipak, bila je to sjajna prilika za odgovore na pitanje koje najviše zanima umirovljenike - hoće li se mirovine povećati?

U rasporedu umirovljenika nema praznina. Tjelovježba, frizura pa tečaj šivanja. Može i drvodjelska radionica.

"Antistresni program", rekla je Gordana Martinjak, umirovljenica.

Sve dok ne pogledaju u novčanike, jer mirovine su, kažu, odavno – premale.

"Ako ćemo po mojoj mirovini, izuzetno loše", poručio je Đuro Kraljić. "Nije baš dobro, osobno imam iskustva po svojoj mirovini", dodala je Dragica Baštek.

U domu za starije sudjeluju u raznim aktivnostima, ali svjesni su da ih sami većinu ne bi mogli priuštiti.

Pročitajte i ovo Stela Devčić Iz Požege Policija pronašla nestalu 27-godišnjakinju

"Mirovine su premale, uvijek se pred izbore nešto radi, ali to je jako malo", istaknula je Martinjak.

Izbori su sve bliže. Dio predstavnika umirovljenika poziva – glasujte za one koji će vam dići mirovine. Korisnici ovog doma imaju poruku, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Ovaj poticaj nekoliko stranaka da se objedine i sudjeluju u izborima, ali vidjet će se onda kako će tko glasati", izjavio je Kraljić.

"Tu nema dogovora, kada bi se svi umirovljenici zajedno složili, onda bi se uspjelo nešto promijeniti", napomenula je Martinjak.

Odgovorila je i čelnica Matice umirovljenika.

"Oni koji su se sad javili i pojavili… Radite četiri godine pa se javite na sljedećim izborima", rekla je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika.

I iz Vlade odgovor.

"Koji, koji oni koji su u četiri godine povećali mirovine osam eura? Pa umirovljenici nisu zaboravili tko je s njima surađivao i tko je razumio što oni traže", kazao je Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Nakon usklađivanja i povećanja najnižih mirovina, jednokratne pomoći, na stolu je, kaže ministar i 13. mirovina.

"Ono oko čega se moramo dogovoriti je kolika je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću i da tu onda imamo još prostora da taj postotak dignemo", dodao je Piletić.

U izgradnju ide 18 novih domova za starije. Država sudjeluje sa 103 milijuna eura. Velika Gorica tako će imati stotinjak mjesta za korisnike više.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan rizik Provjerite zalihe: Iz prodaje se zbog salmonele povlači popularna kobasica

"Cjelodnevni boravak će biti 102 mjesta, a izvan institucijski će imati za preko 500 korisnika, to je europski standard i nešto prekrasno", poručio je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice. 

Varaždinska, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Zagreb, jedine su koje se nisu prijavile. Glavni grad tijekom prijava imao je dva raspisana projekta.

"Nismo zadovoljavali te kriterije samog poziva. Nismo imali tehničku dokumentaciju niti akt na temelju kojeg se možemo prijaviti", rekla je Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu. 

U brojnim županijama, zbog manjka smještajnih kapaciteta, građani se na liste čekanja upisuju – godinama unaprijed.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene