Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan grada Osijeka

Generali Markač i Gotovina počasni građani Osijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski generali Mladen Markač i Ante Gotovina, koji su prošli mjesec oslobođeni svih optužbi za ratne zločine na Haškom tribunalu, proglašeni su počasnim građanima Osijeka.

Svečanom sjednicom osječkoga Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu danas je proslavljen Dan grada Osijeka, 2. prosinca, kada je 1876. godine carica Marija Terezija ujedinila tri gradske cjeline - Donji grad, Tvrđu i Gornji grad u jednu.

Svečanoj je sjednici uz brojne uglednike prisustvovao i general Mladen Markač, koji je primio plaketu počasnog građanina Osijeka za doprinos u Domovinskom ratu i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske. Počasnim građaninom proglašen je i general Ante Gotovina, a plaketu će, kako je napisao u svojoj čestitki gradu Osijeku i njegovim stanovnicima, uskoro i osobno preuzeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

>> Dačiću smeta veličanje generala: 'Kakvu to poruku šalje Srbima?'

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo čestitao je Dan grada svim Osječanima te se posebno zahvalio hrvatskim braniteljima koji su od jugosrpske agresije obranili "nepokoreni grad, a najviše onima koji su dali svoje živote u obrani Osijeka i hrvatske domovine".

Izrazio je veliko zadovoljstvo što je oslobađajućom presudom Haškog suda generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini potvrđena istina da je Republika Hrvatska vodila obrambenu i pravednu borbu. Posebno je istaknuo kako je Osijek grad europske kulture i tradicije, koji je spreman razvijati svoje gospodarske i kulturne kapacitete.

Gradonačelnik Bubalo istaknuo je i kako je Grad Osijek osigurao 107 milijuna eura iz europskih fondova za 74 projekta. "Sinoć je svečano otvoren obnovljeni Trg slobode u čiju je obnovu uloženo 24 milijuna kuna; u proteklom smo razdoblju obnovili 16 osnovnih škola, izgradili novu u Sarvašu, a posebnu pozornost poklanjamo izgradnji slobodnih zona", kazao je gradonačelnik Bubalo. Kao posebnu vrijednost 'grada na Dravi', gradonačelnik je ocijenio osječku multikulturalnost, multinacionalnost.

Šišljagić zahvalio Markaču i Gotovini na svim žrtvama u dokazivanju da pravda pobjeđuje

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je kako je Osijek dao veliki doprinos u stvaranju hrvatske slobode i države te da je u Osijeku tijekom Domovinskog rata poginulo 1.600 civila i hrvatskih branitelja. Razvoj Osijeka i Županije vezan je za usku suradnju s osječkim Sveučilištem J.J. Strossmayera, kazao je Šišljagić.

Zahvalio se generalima Gotovini i Markaču, na "svim žrtvama koje su podnijeli u dokazivanju da pravda pobjeđuje", te izrazio zadovoljstvo što su postali počasni građani Grada Osijeka.

Mimica: Sljedeće godine početak gospodarskog oporavka

U ime predsjednika Vlade RH na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća nazočan je bio potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, koji je čestitao svim Osječanima Dan grada. "Osijek je grad koji se nije dao pokoriti u najtežim ratnim danima i dao je veliki doprinos obrani Hrvatske", rekao je Mimica.

Ocijenio je kako će sljedeća godina biti godina "početka gospodarskog oporavka, te da upravo Slavonija i Baranja i cijela kontinentalna Hrvatska imaju velike šanse za napretkom". Naglasio je i važnost razvoja poljoprivrede u tim dijelovima. "Vlada Republike Hrvatske ravnomjerno vodi brigu o razvoju svih dijelova Hrvatske", rekao je Mimica, dodavši kako je Osijek ne tako davno bio vodeći gospodarski grad u Hrvatskoj te kako ima velike šanse da to opet postane.

Gradonačelnik Bubalo uručio je priznanja nagrađenima za doprinos u razvoju grada. Posthumno nagradu za životno djelo dobio je Željko Čiki (1943.-2012.) za doprinos u kulturno humanitarnim aktivnostima. Čiki je bio dugogodišni predsjednik i potpredsjednik te tajnik HKUD-a "Osijek 1862." kao i organizator Međunarodnog festivala tamburaške glazbe.

Markač: Osijek je od sada i moj grad

U ime nagrađenih zahvalio se general Mladen Markač, koji je rekao kako je Osijek od sada i njegov grad i da će ga uvijek nositi u srcu.

Podsjetio je kako je dan 16. studenoga 2012. godine posebno važan ne samo zbog njegove i slobode generala Gotovine, već za cijelu Republiku Hrvatsku, s koje je oslobađajućom presudom Haškog suda skinuta nepravedna optužba. Trebamo se svi okrenuti budućnosti, poručio je general Markač.

Posebno se zahvalio svim hrvatskim braniteljima i "Osijeku kao nepokorenom gradu koji je dao veliki doprinos u obrani Republike Hrvatske". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene