Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog izuzeća jednog suca

Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški je tribunal na neodređeno vrijeme odgodio donošenje presude Vojislavu Šešelju. Rezultat je to izuzeća jednog od članova sudskog vijeća, za kojeg je ocijenjeno da je pristran.

Izricanje nepravomoćne haške presude vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što je sudac Frederik Harhoff izuzet zbog pristranosti iz tročlanog sudskog vijeća koje je 30. listopada trebalo objaviti presudu, objavio je u utorak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotovo je Istekao rok: Tužitelji nisu podnijeli zahtjev za revizijom presude generalima Slika nije dostupna Oslobodio Gotovinu i Markača Sudac Meron samog sebe postavio na čelo žalbenog vijeća u slučaju 'Prlić i ostali'

>> Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?!

Predsjedavajući vijeća Jean-Claude Antonetti donio je odluku o odgodi ročišta nakon što su se tužitelji i drugi suci koji su se protivili izuzeću Harhoffa žalili na odluku o njegovu isključenju.

Krajem kolovoza posebno sudsko vijeće ICTY-ja prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Harhoffa zbog njegove pristranosti.

Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno 'privatno pismo' suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu 'Gotovina i Markač'.

Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike i jasno pokazuje da Harhoff 'nije nepristran i neutralan sudac koji samo razmišlja o utvrđivanju istine'.

Šešeljev zahtjev upućen je Meronu, koji se sam izuzeo iz odluke jer je bio predmet Harhoffovog pisma te je odluku o slučaju prepustio potpredsjedniku suda Agiusu.

Nakon odluke posebnog vijeća oglasio se i sudac Harhoff zahtjevom da mu to vijeće objasni zašto po pitanju njegova izuzeća nije uzeto u obzir i njegovo očitovanje, a tužitelji i drugi suci zatražili su reviziju odluke o isključenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene