Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravosudni epilog

Evo koje su posljedice konačne sudske odluke o Dajli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravna zavrzlama oko crkvenog zemljišta u istarskom mjestu Dajli okončana je odlukom Visokog upravnog suda, prema kojoj projekt izgradnje golf terena može krenuti, a Crkva će se unutar sebe dogovoriti što s ostatkom zemljišta koje je njezino.

Jedna od najvećih pravnih zavrzlama između Ckrve i države, ona oko slučaja Dajla, ponovno je na početku. Visoki upravni sud poništio je odluku države da vrijedni samostan pripada Republici Hrvatskoj. Crkva će tako pravo vlasništva rješavati u svojim redovima, odnosno s benedktincima, a privatni vlasnici koji su imovinu kupili od Crkve - imaju pravo njome raspolagati.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Sud je to objasnio tvrdnjom kako su oni zemljište kupili u dobroj vjeri. Republika Hrvatska nema nikakva prava.

>> Sud poništio Bošnjakovićevo rješenje u vezi Dajle u korist privatne tvrtke

'Eventualni propusti državnih tijela RH ne mogu sada, nakon više od deset godina, ići na štetu tužitelja koji je većim dijelom raspolagao predmetnim nekretninama te je iste ustupio trećim osobama koje su stekle imovinska prava u dobroj vjeri', piše između ostaloga u presudi.

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da je tada to bilo jedino rješenje, jer su benediktinci htjeli povrat imovine u Dajli, iako su za to, prema njemu, bili obeštećeni. 'Mi smo izvršili nadzor i po pravu nadzora donijeli smo jedno rješenje po kojemu smo te nekretnine htjeli vratiti u vlasništvo Republike Hrvatske', kaže Bošnjaković.

Kod njegove tadašnje odluke danas stoji i bivša premijerka Jadranka Kosor. 'Mislim da smo mi donijeli dobre odluke, da je ministar Bošnjaković donio dobru odluku, da je to bilo u interesu države. U interesu pravne države, čuvanja pravne države i, naravno, nedodirljivosti međunarodnih ugovora', kaže Kosor.

Novom odlukom sve se vraća na staro, što znači da se samostan i zemljište vraćaju Crkvi, kasnije vjerojatno i talijanskim benediktincima.

Za privatne vlasnike koji su u dobroj vjeri zemlju kupili od porečko-pulske biskupije, ne ulazeći u spor Države i Crkve, ova je sudska odluka olakšanje. 'Mi smo imali izuzetno strašan problem nakon objave rješenja gospodina Bošnjakovića. Kako prvoj banci kreditoru pojasniti to što se dogodilo? Predsjednik Uprave je rekao: 'Znate što, gospodine Anderluh? Ne vjerujemo više ni vama, ni vašoj državi!', kaže nam direktor tvrtke Golf Istra Magica Zvonko Anderluh.

Sada može krenuti 115 milijuna eura vrijedna investicija

Vlasnici Golf Istre sada napokon mogu krenuti i u svoj 115 milijuna eura vrijedan projekt. Golf igralište s 18 rupa, 80 objekata, vile, kasnije i hoteli. 'Presuda je u našu korist, sve skupa se dobro završilo. Gledamo tu isključivo pozitivno najviše kroz turizam', kaže direktorica ureda Turističke zajednice Brtonigla Maja Jovičić.

Oko 30 milijuna eura vrijedna imovina davno je pripadala benediktincima. Kad su oni pobjegli u Italiju, zemlja je nacionalizirana, a oni obeštećeni. Pravni zaplet nastao je prošle godine, kada su postavili uvjet - ili imovina, ili milijunska naknada.

Ubrzo se pojavio i dokument kojim je to omogućeno. Potpisao ga je kardinal Josip Bozanić, a odbio porečko-pulski biskup Ivan Milovan, koji je suspendiran na minutu i u njegovo je ime dokument potpisao monsinjor Castello.

Hrvatska biskupska konferencija stala je uz Vatikan, ali država nije, pa se uknjižila kako Dajla ne bi pripala benediktincima. Problem je bio i što je biskupija, otkako je postala vlasnik u Dajli, zemljište dijelom rasprodala, a novac uložila u obnovu Pazinskog kolegija i župe.

Konačnom presudom novi vlasnici mogu slobodno raspolagati svojom zemljom, dok će se Crkva morati dogovoriti s benediktincima oko imovine u Dajli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene