Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna odluka Ministarstva pravosuđa

Vatikan, benediktinci i poduzetnici zbog Dajle tuže državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv odluke Ministarstva pravosuđa kojom je imovina župe Dajla u Istri vraćena u vlasništvo Republike Hrvatske na Upravni sud su stigle tri tužbe.

Tužbu su podnijeli župa Dajla, zastupana od državnog tajnika Svete Stolice Tarcisija Bertonea, pulska tvrtka Abbazia, koju su osnovali talijanski benediktinci iz Praglije te tvrtka Golf Istra Magica iz Buja koja je ranije kupila dio sporne imovine s namjerom gradnje golf igrališta, vila i manjeg hotela.

Glasnogovornica Upravnog suda Lidija Prica kazala je da je tužba papinskog Državnog tajništva stigla 2. rujna, tri dana kasnije zaprimljena je tužba tvrtke Abbazia, a najnovija tužba stigla je od tvrtke Golf Istra Magica. Dodala je kako je riječ o predmetima koji zakonom nisu definirani kao hitni te da je prosjek rješavanja dvije do tri godine.

Pojasnila je da će se sve tri tužbe, s obzirom na istovjetnost sadržaja, kompletirati u jedan predmet, a same tužbe dati na odgovor 'tuženom tijelu', to jest Ministarstvu pravosuđa, čija glasnogovornica Vesna Dovranić je kazala da 'za sada nemaju komentara'.

Ministarstvo ima rok od mjesec dana za odgovor na tužbe.

Upravni sud presudom može potvrditi ili poništiti rješenje o povratu imovine župe Dajla u državno vlasništvo. Ako odbije tužbe, rješenje Ministarstva o povratu Dajle u državno vlasništvo postaje pravomoćno i samostanske nekretnine ostaju u rukama države.

Na odluku Upravnog suda nema prava žalbe.

Ministarstvo je 9. kolovoza ove godine ništavnim proglasilo rješenja bujske ispostave Ureda za imovinsko pravne poslove, izdana između 1997. i 2002., kojima je, temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, oko 400 hektara zemljišta, oduzetog Benediktinskom samostanu u sklopu agrarne reforme, sredinom devedesetih predano župi u Dajli, kao pravnom sljedniku samostana.

Dio spornog zemljišta Biskupija porečko-puljska je u međuvremenu rasprodala, među ostalim i tvrtki Golf Istra Magica koja je namjeravala graditi golf igralište, vile i manji hotel.

Inače, na Općinskom sudu u Bujama od ranije se vodi spor između tvrtke Abbazije te župe Dajla, Porečko-pulske biskupije i Republike Hrvatske. Rasprava koja se trebala održati 19. rujna odgođena je za 19. listopada na zahtjev Abbazije jer u isto vrijeme imaju zakazanu drugu raspravu. Zastupnik te tvrtke pulski odvjetnik Tiziano Sošić danas nije želio komentirati tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva.

Na izvatku gruntovnice Općinskog suda u Bujama prekjučer se, pak, pojavila nova zabilježba u vlastovnici, treća nakon župe Dajla i Abbazije, a po riječima glasnogovornice općinskog suda u Bujama Slavice Tomac-Ćirić najvjerojatnije je riječ o zabilježbi države prema rješenju Ministarstva pravosuđa. (Hina)

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Naveli činjenice Hrvatska odgovorila na notu Svete Stolice o Dajli

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene