Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od lani izgubili trećinu potpore

EKSKLUZIVNO SDP ima najniži rejting u posljednjih šest godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarska slika glavni je razlog pesimizma u Hrvatskoj. Čak 65 posto građana ne podupire poteze Vlade, a njih 72 posto smatra da zemlja ide u krivom smjeru. Vidljivo je to iz redovitog Crobarometra, koji objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika između 1. i 20. travnja.

Više od polovice građana ne podupire politiku Vlade, a njih gotovo dvije trećine smatra da država ide u lošem smjeru. SDP završava travanj najlošijim rejtingom u posljednjih šest godina.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović i Zoran Milanović Rezultati ankete Vjerujete li da će ustavni suci donijeti ispravnu odluku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom?

SDP I HDZ NIKAD BLIŽI

SDP travanj i europske izbore završava rejtingom od 23 posto potpore građana. Bilježe pad od tri postotna poena u mjesec dana. Istodobno HDZ je na 19,6 posto ili s rastom od 2 posto u mjesec dana. Razlika između te dvije stranke tako je 4 posto, najmanja u posljednjih nekoliko godina.

>> Karamarko: Vlada ništa nije napravila da bi popravila gospodarsku situaciju

SDP NIKAD NIŽE – HDZ I DALJE ISTI

SDP je s 23 posto pao na najlošiji rejting od proljeća 2007., tada je ta stranka imala otprilike sličan rezultat. No, za Zorana Milanovića još važniji, odnosno ozbiljniji pokazatelj je da je u godinu dana na vlasti izgubio trećinu potpore svoje stranke.

HDZ pak, iako na 19 posto, nezadovoljstvo građana nikako da 'kapitalizira', bolje reći Tomislav Karamarko je sa stranačkim rejtingom i dalje ispod rezultata HDZ-a nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

GUŽVA NA TRI POSTO

Laburisti su i dalje treća politička opcija s 11,2 posto potpore birača. A prava je gužva na tri posto, tamo je šest stranaka. HSS i Ivan Grubišić imaju po 3,7 posto. BUZ ima 3,4 posto, kao i HDSSB. HSP je na 3,2 posto, a HSP Ruže Tomašić je na 3,1 posto. HNS je sada na 2,9 posto.

Od ostalih stranaka HSU je na 1,9, HSLS na 1,8 posto, a IDS na 1,2 posto. Kerum bi osvojio 0,5, a SDSS na nacionalnoj razini 0,4 posto. Ostale stranke su osvojile 0,9 posto, a neodlučnih je 15,9 posto.

TRI POLITIČARA – REJTINZI NEPROMIJENJENI

Zoran Milanović u jednom od verbalno 'živahnijih' mjeseci u Banskim dvorima i dalje ima nepromijenjen rejting ili 40 posto potpore birača.

Tomislav Karamarko i dalje je na niskih 16 posto. I jedan i drugi nisu značajno mijenjali trendove u odnosu na mjesec prije.

Predsjednik Josipović sada uživa potporu 79 posto birača.

TOP LISTA POLITIČARA – PUSIĆ POZITIVNA

Nakon predsjednika nema bitnih promjena na listi popularnosti. Slijede Ivan Grubišić i Dragutin Lesar s 57 posto potpore. Josip Leko ima potporu 54 posto. U svom prvom mjerenju rejtinga Vesna Pusić na nacionalnoj razini uživa potporu od 44 posto, što je stavlja na peto mjesto. Tako je potisnula Zorana Milanovića na šesto mjesto.

Od ostalih nacionalnih političara tu su još Ruža Tomašić, koja ima potporu 30 posto birača. Možda zvijezda EU izbora, ali promatra li se njezin osobni rejting posljednja tri mjeseca, pala je s potpore od 41 posto na 30 posto. Ivan Jakovčić uživa potporu od 20 posto, a Tomislav Karamarko 16 posto. Na začelju je Željko Kerum, koji se odlučio vratiti na Markov trg, ali ga podupire samo 12 posto birača.

MILANOVIĆ LIDER SDP-a, KARAMARKO TO TEK MORA POSTATI U HDZ-u

Zoran Milanović možda među svim biračima ne stoji dobro, ali među biračima svoje stranke je neprikosnoveni lider s potporom 90 posto SDP-ovaca. Pozitivan dojam o njemu ima i 34 posto birača Laburista, ali i 23 posto HDZ-ovaca.

Tomislav Karamarko predsjednik je HDZ-a, ali još nije postao lider kao Milanović u SDP-u. Karamarka podupire 56 posto birača njegove stranke.

SMJER HRVATSKE – NEPROMIJENJENO LOŠ

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je isti - loš. Naime, 71,9 posto birača misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20,8 posto misli suprotno. Ne zna njih 7,3 posto.

VLADINI POTEZI I DALJE NEPOPULARNI

Vladini potezi u većini ne 'prolaze' kod građana. 64,8 posto građana ne podupire Vladinu politiku, a njih 27,3 posto podupire. Ne zna njih 7,8 posto.

TRI INSTITUCIJE - 'TROJKA' I 'DVOJKE'

Predsjednik, gledano školskim ocjenama, dobiva trojku ili 3,36, a Vlada dobiva dvojku ili 2,33. Hrvatski sabor ima ocjenu 2,07. Zanimljivo, u odnosu na mjesec prije, sve tri institucije blago su popravile svoje ocjene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene