Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvara se istraga o krađi žita

Đakovština: Kao da nestane dijete koje ste ostavili u vrtiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pšenica je iz silosa odvožena danima, a kamioni krcati robom nisu ostali nezamijećeni.

Država može odahnuti, pšenice ima u 13 silosa, a neslužbeno doznajemo, nisu utvrđene malverzacije i pljačka, poput ove u Đakovu. To su neslužbeni podaci, jer službeno, u ravnateljstvu za robne zalihe, danas nisu htjeli pred novinare. Kolika je važnost robnih zaliha dovoljno govori i podatak da je količina robe na zalihama državna tajna. Sada i opljačkani seljaci mogu mirnije spavati, jer im je premijerka obećala da će im nadoknaditi ukradenu robu iz državnih zaliha. No, gdje je ukradena pšenica i dalje je nepoznanica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osumnjičen za malverzaciju Slučaj Đakovština: Iz pritvora pušten bivši član uprave Slika nije dostupna Začepljene krvne žile Bivši predsjednik Uprave 'Đakovštine' umro prirodnom smrću

>> Đakovština: Uhićenima određeno mjesec dana pritvora

Silosi se pune novom robom, no radnici očekuju plaće. Ipak, pitanje tko je i kako ispraznio silose, još uvijek lebdi nad Đakovštinom. 'To vam kao da vi dijete dovedete u sedam ujutro u vrtić, a kada dođete po njega popodne, tete vam kažu, e djeteta vam više nema', objasnio nam je Ilija Tomić, vlasnik poljoprivredne zadruge. Pšenica je iz silosa odvožena danima, a kamioni krcati robom nisu ostali nezamijećeni. 'To su bili kamioni koje je naručila Uprava, a što je pisalo na njima, e to ne znam, znam da su nam oni odvozili robu', dodao je Tomić. Stanje u ostalim silosima pročešljali su inspektori Ravnateljstva za robne zalihe. U 13 silosa računi su navodno čisti, a pšenice na zalihama ima dosta za namirenje seljaka.

Produljen pritvor direktoru i članu Uprave

O zatečenom stanju u silosima mjerodavni šute, a predsjednik Mesić kaže kako će Hrvatska možda ostati bez kolača, ali ne i bez kruha. Izabrani predsjednik Ivo Josipović, želi temeljitu reviziju. No, gdje je nestalo žito uhićeni dvojac imat će vremena objasniti istražnom sucu, koji im je pritvor produljio na mjesec dana. Seljaci, u međuvremenu, potražuju 20 tisuća tona pšenice vrijedne 18 milijuna kuna. No neslužbeno doznajem da im je država voljna vratiti samo polovicu toga iznosa. Dakle da će zavući ruku u rezerve i seljacima vratiti tek deset tisuća tona. No kako sada stvari stoje seljaci su spremni i to prihvatiti , jer bolje im je vrabac u ruci nego golub na grani.

Direktoru 'Đakovštine' Miji Matiću i članu uprave Pašku Gašparu sudac Županijskog suda u Osijeku određen je jednomjesečni pritvor te je otvorena istraga o nestanku žita iz silosa. Mijo Matić i Paško Gašpar uhićeni su pod sumnjom za zlouporabu položaja i ovlasti. Iz silosa 'Đakovštine' nestalo je oko 3000 tona pšenice i kukuruza, a tvrtka je u dugovima većim od 500 milijuna kuna. Državi koja je u 30-postotnom vlasništvu 'Đakovština' duguje 50 milijuna kuna. Oko 1600 seljaka, kooperanata oštećeno je za oko 18 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene