Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažni potresi pogodili Dalmaciju

'Tresla su se stakla, grmljavina ipak kraće traje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva potresa osjetila su se danas u Hrvatskoj, jedan na području južne Dalmacije, a drugi u Zadru i okolici, potvrdili su nam u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske prvi su potres zabilježili u 12.45 s epicentrom između Selina i Nina, a magnituda je iznosila četiri stupnja po Richteru, u epicentru šest stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Stanovnici Starigrada, Zadra i Obrovca, u okrugu 50 kilometara, panično su nazivali dežurne službe te su rekli kako su čuli zvuk sličan detonaciji, ali ondje nije zabilježena materijalna šteta. Potres se osjetio i na širem podvelebitskom području.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

Drugi potres zabilježio je Centar za seizmologiju Federacije BiH s epicentrom u selu Mukinje kod Posušja  u 13.20 sati i iznosio je 4,6 stupnjeva po Richteru. Potres s epicentrom kod Posušja osjetila je cijela Splitsko-dalmatinska županija. Najviše Imotska krajina i Vrgorac, ali i Makarska rivijera, Split i okolica, pa čak i otoci - sve do Visa. U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kažu kako su zvali mještani sela u okolici Splita i prijavili napukline zidova, ali nije potvrđeno da se radi o šteti uzrokovanoj potresom. Nešto kasnije sa područja Imotskog su počele stizati informacije kako je ipak bilo materijalne štete. Oštećenja na stambenim objektima prijavili su građani iz mjesta Glavina Donja, Zagrvozd-Milkote, Grubine te samog Imotskog. Tamo su naime napukli zidovi na starijim objektima u centru grada.

Kolika je ukupna šteta znati će se tek ovih dana, nakon što komisija izađe na teren. Procjene šteta od potresa obavljat će jedinice lokalne uprave i samouprave. Županija je obaviještena, ovisno o šteti, vidjet će se ima li potrebe proglašavati elementarnu nepogodu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene