Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje potpisao Bauk

Dugogodišnja bitka: Prvi slučaj promjene spola bez operacije u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravna bitka trajala je nekoliko godina, a odvjetnica ne krije zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda, kao i brzom rekacijom Ministarstva uprave.

Hrvatska je dobila prvi slučaj promjene spola bez operacije! Ministar uprave Arsen Bauk rješenje je osobno potpisao, ali i uručio mladiću i njegovoj obitelji. I to nakon odluke Ustavnog suda. S dječakom i njegovom majkom razgovarala je ekipa Provjerenog prije nekoliko godina dok su se borili s birokracijom i administracijom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

'Igračke...ma nisam se ni igrao s barbikama, jedino ono prije dok se nisam počeo osjećati kao muško. Onda sam se igrao s barbikama. Al uvijek kad sam se igrao bio sam Ken'. Ovako je govorio dječak zarobljen u tijelu djevojčice za emisiju Provjereno 2008. godine.

Ustavni sud odlučio: Žena može biti muškarac i bez promjene spola!

Nakon nekoliko godina pravne bitke - dobio je odluku Ustavnog suda. Ali i ministra uprave da u  osobnoj iskaznici može promijeniti spol, bez operacije. Odvjetnica obitelji ne krije zadovoljstvo.

'Jako smo zadovoljni i sretni zato što je, osim što je bila pozitivna odluka Ustavnog suda i ministarstvo uprave je stvarno jako brzo reagiralo', rekla je odvjetnica Bojana Ivanišević.

Osjećaj koji je teško shvatiti

Osjećati se kao dječak, a živjeti u tijelu djevojčice - teško je shvatiti. 'To je kao da najednom izgubite sad recimo svatko od nas - da najednom izgubi sve svoje spolne karakateristike i dobije spolne karakteristike drugoga spola, ali se i dalje osjećam ja kao žena ili netko drugi kao muškarac', objasnila je Nataša Jokić Begić iz Centra za kliničku psihologiju.

Poremećaj rodnog identiteta dogodi se u jednoj od otprilike 20.000 trudnoća. Navala hormona u fetusu poremeti spol pa se dijete rodi kao dječak, a zapravo je curica. I obratno.

'Dirljive su te priče u kojima ljudi znaju govoriti recimo da su svaku večer molile Boga da se to tijelo promijeni. Da su pili, na primjer, čula sam čarobne čajeve, samo kako bi se nešto dogodilo. Sve dječje nekakve načine', kaže Jokić Begić.

Kakav par: Ona je prije bila dečko, a on cura!

Jedini lijek je promjena spola. Ali i zahtjevna procedura.
Da bi matičar u osobnu iskaznicu mogao unijeti promjenu spola, potrebno je pribaviti cijeli niz medicinske dokumentacije. Između ostalog, specijalista endokrinologije, psihologa, socijalnog rada, ali i liječnika opće prakse. No, ni to nije sve! Nakon svega toga, pozitivno mišljenje još treba dati i nacionalno zdravstveno vijeće.

Vijeće do sad nije dalo pozitivno mišljenje

Vijeće do sad nikome nije dalo pozitivno mišljenje. Odvjetnica problemom vidi to što u vijeću sjedi 10 članova, a niti jedan nije ni psihijatar ni endokrinolog.

'Ne smije se dozvoliti da o ovim stvarima odlučuju osobe na temelju svojih osobnih uvjerenja koje nemaju veze sa znanosti, medicinom i nekim uvaženim shvaćanjima koje je ustavni sud odredio', smatra Ivanišević.

Dok na snagu ne stupi novi pravilnik, u ministarstvu uprave poručuju - provodit ćemo odluke Ustavnog suda.  'Ići ćemo u korist podnositelja zahtjeva, odnosno nećemo čekati mišljenje nacionalnog vijeća za zdravstvo', kaže ministar, a na pitanje čije mišljenje odgovara: 'Mišljenje liječnika čiju dokumentaciju su dužne stranke prikupiti prije nego što traže mišljenje nacionalnog vijeća za zdravstvo', kaže.

Nataša Jokić Begić jedna je od rijetkih stručnjakinja koja se bavi baš tim problemom. 'To nije htijenje osobe, hir osobe, nije to sad stvar ja to onako malo iz hira želim - nego je to zapravo datost s kojom se rodiš. I zbog čega onda tim ljudima ne bi pomogli', kaže.

A poput dječaka s početka priče, još su dva slična slučaja na Upravnom sudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene