Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upornost se isplatila

Ustavni sud odlučio: Žena može biti muškarac i bez promjene spola!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud RH donio je odluku kojom je potvrdio da žena može biti muškarac i bez promjene spola.

U naredna tri mjeseca prva će osoba u Hrvatskoj u dokumente upisati promjenu spola iako nije napravila operativni zahvat, piše Jutarnji list.

Promjena spola upisat će se temeljem odluke Ustavnog suda koja je donesena prošlog tjedna, a koja se tiče ženske osobe koja je još u djetinjstvu znala da je zarobljena u krivom tijelu te je vrlo rano, uz roditeljsku podršku, počela primati hormonalnu terapiju i živjeti kao muško.

Promijenio spol, prešao na islam i stupio u brak s...


Iako ova osoba nije izvršila kiruršku operaciju promjene spola, njezini su roditelji podnijeli zahtjev za promjenom spola i to na temelju medicinske dokumentacije. S obzirom da je njihov zahtjev bio odbijen, bili su uporni, obratili su se Ustavnom sudu i - uspjeli.

Ustavni sud je tako pobio odluku Nacionalnog zdravstvenog vijeća i matičnog ureda koji je odbio upisati ovu osobu kao muškarca, a ne kao ženu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLICIJA IZVIJESTILA Pala kao žrtva "romantične prijevare" pa ostala bez 185 tisuća kuna: Priča koju joj je prevarant ispričao graniči s nekim holivudskim scenarijem Slika nije dostupna Sumnja na trovanje Strava u Zagrebu: U kući pronađena tijela muškarca i žene

Podsjetimo, emisija Provjereno Nove TV pratila je priče osoba s poremećajem rodnog identiteta. Kako žive obitelji transrodnih osoba i kako su njihova prava regulirana u drugim zemljama, prisjetite se u prilogu iz Provjerenog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene