Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena 10,94

Ina zadržala eurosuper BS 95 ispod 11 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorivo je od ponoći opet skuplje, no Ina i dio postaja najprodavaniji Eurosuper 95, ipak su zadržali ispod 11 kuna.

Rast cijena goriva uzastopan je od siječnja. No, nisu sve benzinske crpke prihvatile ove Vladine cijene. Europetrol i Petrol cijenu eurosupera BS 95 class su zaustavile na 10,99 kuna, a cijena motornog benzina eurosuper 95 na Ininim benzinskim postajama prodaje se po 10,94 kune. Dakle, neki trgovci ukalkulirali su dio povećanja cijene u svoje marže.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti

Ipak, Vladi odgovaraju poskupljenja jer na svakom poskupljenju više se puni državni proračun. Znamo koliko je svaka kuna bitna za mršavu državnu blagajnu. Prema informacijama koje smo doznali, država godišnje proda milijardu litara benzina te 1,8 milijardi litara dizela. U proračun od toga, s obzirom da na svakoj litri oko pola ide državi, odlazi više od 10 milijardi kuna.

Jasno je stoga da državi ovakva situacija itekako odgovara. Bilo je riječi da će ovaj put ipak pokušati ublažiti još jedan skok, no, to nisu učinili. Alarmantna situacija za njih je očito 12 kuna po litri što je na početku poskupljenja postavio ministar financija Slavko Linić. Dobili smo tako europske cijene, ali naši građani , nažalost, nemaju i europski standard pa će mnogima ovo biti itekakav uteg. Dok vladajući na ovu temu nemaju potrebu ništa reći što je doista šokantno - sindikati traže hitnu reakciju.

Pomirili se sa situacijom?

Neki su se pomirili sa situacijom, a neki su ljutiti na Vladu koja uzastopna poskupljenja goriva ignorira. 'Što reći, cijene na svjetskom tržištu su takve da se to vjerojatno mora događati', smatra jedan vozač. 'S obzirom da je u Americi dizel pet i pol kuna, mislim da bi država se trebala odreći svog dijela marže i onda bi bila druga situacija. Sve što je preko 11 kuna je pretjerano za naše uvjete i naš standard', smatra drugi vozač.

>> Hoće li Vlada reagirati na rast cijena goriva? Čak pola cijene ide državi!

Lijepo vrijeme pridonosi tome. Ali na računu će se poskupljenje svejedno osjetiti. Podsjetimo, na litri eurosupera 95 državi kroz razne naknade, trošarinu i PDV odlazi pola. Ministar gospodarstva na Gospodarsko-socijalnom u temu koja najviše zanima građane nije želio komentirati. Zabavljao se kravatama.

Uštede kroz vožnju

No, reagirali su sindikati. Traže da država hitno nešto poduzme. 'Ako će gubiti na mostu, dobivat će na ćupriji, odnosno koliko te cijene rastu njima, isto tako raste i prihod od PDV-a, pa samim time imaju prostora da se Vlada uklini između i da traži uravnoteženje', smatra Krešimir Sever, predsjednik NSH.

Dok država ne odluči reagirati, vozačima preostaju uštede kroz vožnju. Stručnjaci savjetuju planirati putovanje, provjeriti tlak u gumama, smanjiti nepotreban teret, ne zagrijavati motor, racionalno koristiti potrošače i naravno umjereno voziti te kočiti motorom.

Eko vožnja

'Vozač bi morao samo steći naviku eko vožnje, jer eko vožnja je racionalna vožnja, eko vožnja je mudra vožnja i u krajnjem slučaju je sigurna vožnja. Procjene su da se mudrim, ekološkim načinom vožnje može uštedjeti do 30 posto goriva', ističe Nenad Zuber. U ovim mjesecima u kojima cijena naftnih derivata divlja svakako dobro dođe.

Primjerice, prvog siječnja ove godine eurosuper 95 stajao je 9,65, danas 11,04. Poskupljenje je to od kunu 39, drugim riječima na jednom prosječnom spremniku to je razlika od oko 70 kuna. Previše, posebno kada znamo da porast uzrokuje domino efekt pa imamo već najave i ostalih poskupljenja. Teško je počela godina za građane, a čini se tako će se i nastaviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene