Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak istrage

DORH će zbog ratnog zločina u Dvoru ispitati danske pripadnike UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) najavilo je danas da će zamjenici državnog odvjetnika krajem siječnja ispitati u Danskoj pripadnike Danskog bataljuna koji su u sklopu mirovne misije UN-a bili na području Dvora kada je u kolovozu 1995. počinjen ratni zločin nad civilima.

Ispitivanje je omogućeno nakon što je nadležnim tijelima Danske upućena zamolnica kojoj je i udovoljeno, izvijestio je danas DORH na svojim internetskim stranicama.

DORH navodi da je o tom predmetu nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Sisku u nekoliko navrata objavilo priopćenja, iz kojih je razvidno da su u tijeku potrebna kriminalistička istraživanja i kako je do sada ispitan veći broj osoba, no još nije utvrđen identitet počinitelja zločina.

Pročitajte i ovo Prosvjed Izraelaca ispred zgrade UNRWA-e u Jeruzalemu Nakon niza prosvjeda U Jeruzalemu zapaljena zgrada UN-ove agencije: "Životi osoblja UN-a došli su u ozbiljnu opasnost" Zlostavljanje psa, ilustracija Dobro je znati Susjed drži psa u užasnim uvjetima, tuče ga i muči, ostavio je štence u šumi i ne znate što učiniti? Ovo su prvi koraci

>>'Danski je vojnik dobio naređenje da ništa ne radi i promatra zločin'

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

>>'U doba zločina u Dvoru nije bilo hrvatske vojske'

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

Također je zatražena pretraga baze podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi odvjetništvu pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina.

Zbog tog zločina lani u travnju istragu je pokrenulo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon izjave danskog vojnika o stradanju civila u Dvoru.

Danska televizija BT je, naime, prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene