Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokiran optužbama

'U doba zločina u Dvoru nije bilo hrvatske vojske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski vojnik koji je javnim priznanjem pred TV kamerama šokirao dansku, ali i hrvatsku javnost kako je s kolegama mirovnjacima mirno promatrao zločin nad srpskim civilima invalidima u Dvoru na Uni izazvao je niz reakcije.

Natporučnik druge gardijske brigade koji je s Hrvatskom vojskom tada bio u Dvoru kaže da su on i njegovi vojnici osobno  povrijeđeni time, jer Hrvati u takvom zločinu nisu sudjelovali. Na tom području, u to vrijeme bili su pripadnici triju vojski, hrvatske, srpske i bošnjačke. Tko je počinio zločin, nikad se nije otkrilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Slika nije dostupna Ubojstvo četiri srpska civila Sisak: Počelo obnovljeno suđenje za ratni zločin

>> Danski vojnici: U Hrvatskoj nismo spriječili pokolj devet hendikepiranih Srba

'Strašno sam bio pogođen jer sam bio tu u to navedeno vrijeme kad se priča, i ništa takvo se tu približno nije dogodilo, a kamoli ono', rekao je Damir Gorša, natporučnik 2. gardijske brigade.

Što se unutar zidina ove škole događalo 8. kolovoza 2005.? 'Zločin se dogodio osmoga, a hrvatska vojska je ušla u Dvor 9. kolovoza', tvrdi natporučnik Gorša. U to doba Hrvatske vojske u Dvoru, kaže, nije bilo. Bio je to potpuni vakuum, srpska, ali i bošnjačka vojska. Hrvatska je prijavila zločine, ispitala i 20-ak svjedoka. O svemu je obaviješten i Haag, ali nisu ništa odgovorili jer danska vlada nije skinula oznaku tajnosti.

'S obzirom na težinu i odioznost počinjenog zločina i dalje se istraživanjima u ovom predmetu daje poseban značaj kako bi počinitelji bili otkriveni', priopćio je DORH. Tko se na kraju skrivao iza maskiranih uniformi i tko je uklonio tijela deset mentalno bolesnih osoba koje su dovezene iz Petrinje  već 16 godina ostaje misterij.

Što se događalo u Dvoru ne zna ni Atif Dudaković, bivši general Armije BiH i ratni komandant Petog korpusa. 'Danas sam ja to prvi put čuo od vas i najblaže rečeno ovo što se dešava braniteljima Hrvatske i Bosne i Hercegovine je žalosno do bola. Odjednom te razne priče, snimci, mirotvorci, kao da ne znaju kakav je ovdje bio rat', rekao je Atif Dudaković.

Razočaran je i Damir s početka priče, koji je u Dvor s nama danas stigao prvi put, nakon 14 godina. 'Jadno i žalosno, evo,  vidiš ovo kako izgleda, to nije primjereno civiliziranom čovjeku da živi u takvom mjestu. A poslije ove priče i povodom ovog događaja što ste danas tu, ne mogu se ni osjećat ugodno ni dobro', kaže. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene