Obavijesti Video Pretražite Navigacija
General nije želio miješanje?

'Danski je vojnik dobio naređenje da ništa ne radi i promatra zločin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski vojnici koji su bili prisutni kada se dogodio pokolj hendikepiranbih srpskih civila u Dvoru na Uni, u ključnom su trenutku bili na radiovezi s zapovjednikom koji im nije odgovorio na zahtjev da se umiješaju i spriječe krvoproliće.

Danski vojnik Jan Velendorf je, dok je grupa vojnika ubijala civile, tražio od zapovjednika Jorgena Kolda  dozvolu da puca, piše Blic. 'No, dobio je odgovor da ne radi ništa već da isključivo promatra što se događa', rekla je za Blic Mira Pavlović iz Zavoda za izbjeglice u Kopenhagenu, koja je imala priliku razgovarati s Janom Velendorfom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Ilustracija njemačkog vojnika osumnjičenog za četverostruko ubojstvo Policija sumnja na motiv Strašan zločin u Njemačkoj: Vojnik ubio četiri osobe, među njima i dijete

>> Srbija pokrenula istragu o Dvoru: 'Presuda potaknula ljude da počnu govoriti'

'Vojnik Velendorf više nije mogao šutjeti. Zbog zločina koji se dogodio pred njegovim očima godinama je patio', rekao je za Blic Kasper Vedsmand, novinar danskog lista BT koji je prvi objavio Velendorfovo svjedočenje. Dodao je kako za razliku od danskih vojnika, njihovi nadređeni ne dijele isti stav.

Zapovjednici Jorgen Kold i Jorn Jensen, koji su bili nadređeni danskim vojnicima u BiH, nisu željeli komentirati svoju odgovornost u ovom zločinu. 'Jensen kaže da smatra kako se ništa nije moglo učiniti da ubojice spriječe u svojoj namjeri', pojasnio je novinar Vedsmand.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene