Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 milijuna ljudi

MILIJUNSKO TRŽIŠTE Kad bi Hrvatska upala na njega bio bi to velik pomak za naše gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Iranu.

U Teheran su kao dio izaslanstva stigli i brojni hrvatski gospodarstvenici. Oni će pokušati pokrenuti poslovanje sa zemljom kojoj su nedavno ukinute gospodarske sankcije. Hrvatske tvrtke imaju golem interes za projekte u Iranu, u kojem živi gotovo 82 milijuna stanovnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Teheran je velegrad s više od 10 milijuna stanovnika. U središtu je golemi bazar s tisućama trgovaca. Bazar je srce Teherana. Gotovo 2 milijuna ljudi prođe onuda svaki dan.

Reproter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota izvještava iz Irana. Iran je velika zemlja s oko 80 milijuna ljudi. Dijelu tržišnog kolača nadaju se i hrvatske tvrtke. U Iranu se očekuju velika ulaganja u obnovu i gradnju prometne infrastrukture kao i energetskog sektora.

Nekima iransko tržište nije nepoznato. 'Mi imamo velika iskustva rada na iranskom tržištu, imamo dobra iskustva i nismo imali nikakvih problema', rekao je Niko Delić iz INA-e.

Prostora ima i za manje tvrtke. 'Uvoz u Iran se kreće negdje oko 60-70 milijardi. Pa uzmite samo da jedan posto Hrvatske sudjeluje u uvozu Irana, to bi bilo nekih oko 650 milijuna eura što bi bio značajan iznos za naše gospodarstvo', rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK.

U srijedu će tijekom posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović gospodarske komore dviju zemalja potpisati memorandum dok će ministarstva gospodarstava potpisati sporazum o suradnji.

Ima li Hrvatska šanse na ovom milijunskom tržištu?

Kako doznajemo Gredelj je pred potpisivanjem čak tri ugovora.

Iran je zemlja s kojom Hrvatska ima duge i dobre odnose. Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku. S druge strane Iranci cijene što je hrvatsko državno i gospodarsko izaslanstvo tijekom sankcija posjetilo tu zemlju.

Iran raspolaže s četvrtim najvećim zalihama nafte u svijetu, a ima najveće zalihe plina. Nakon ukidanja sankcija planiraju se velika ulaganja i ne samo u energetski sektor. Tu su poljoprivreda, prehrambena industrija pa i turizam.

Čak oko 2 milijuna Iranaca na godinu posjeti Europu. Iranci su zainteresirani za ulaganje u LNG terminal, brodogradilišta, Petrokemiju i turizam. Prepreka za jačanje suradnje više nema, ali važno je pokrenuti trgovinsku suradnju što je prije moguće.

Zato je u Teheran stigla hrvatska predsjednica koja će se u srijedu sastati s najvišim iranskim čelnicima, a sudjelovat će i na hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu. Prate je dvojica ministara, gospodarstva, te poduzetništva i obrta.

U organizaciji HGK u Teheran je stiglo oko 70 hrvatskih gospodarstvenika iz 50-ak tvrtki. Oni su tijekom dana imali niz susreta u iranskim ministarstvima. Možemo se nadati da će se brzo pokazati rezultati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene