Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE BENEFICIRANI RADNI STAŽ

Djelatnici hitne medicine održali sastanak s ministrom Berošem: "Moglo bi ponovno doći do prosvjeda"

Sindikati hitne medicine, koji traže beneficirani radni staž, održali su u utorak prvi sastanak na tu temu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Nakon što su prošloga tjedna održali prosvjed kojim traže beneficirani radni staž, djelatnici hitne medicine sastali su se s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Po završetku sastanka izjavili su da su zadovoljni podrškom te je dogovoreno da za dva tjedna predstave svoj prijedlog Zakona o hitnoj pomoći.

"Uspostavili smo kontakt i dobili određeno obećanje da ćemo moći pripremiti prijedlog zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, predstaviti ga ministarstvu i krovnom zavodu hitne te bismo ga kasnije zajedno obradili i nakon toga predali Vladi", izjavio je nakon sastanka Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

Pročitajte i ovo Mail dogovora s Berošem TRAŽE BENEFICIRANI RADNI STAŽ FOTO/VIDEO Hitnjaci prosvjedovali na Markovu trgu: "Ovaj put su gadno pogriješili"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna beneficirani radni staž Beroš uoči prosvjeda hitnjaka: "Rješenje morate potražiti na drugom mjestu"

Za dva tjedna razgovarat će se konkretnije o novom zakonu o hitnoj medicini, a Šota kaže da bi u tom prijedlogu zakona trebale biti stavke o formiranju timova, beneficiranom radnom stažu, a obuhvaćene bi bile i helikopterske jedinice i proširenje timova hitne pomoći.

Predstavnici sindikata kažu da su "za sada zadovoljni", no također poručuju da bi mogli ponovno doći na Markov trg i organizirati prosvjed ako se njihovi zahtjevi ne ostvare.

Beroš: "To je tek jedan segment složene problematike"

Nakon sastanka s "hitnjacima", Beroš je poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Zahtjevi predstavnika hitne medicinske službe su opravdani jer su usmjereni prema dobrobiti pacijenta kao i djelatnika, no trebamo ih uklopiti u objektivne mogućnosti cjelokupnog zdravstvenog sustava te s tim ciljem nastavljamo konstruktivne razgovore", rekao je ministar Beroš poslije susreta s predstavnicima hitne medicinske službe.

"Saslušali smo predstavnike hitne medicinske službe koji su danas u ime svojih kolegica i kolega došli u Ministarstvo zdravstva iznijeti probleme i prijedloge rješenja tih pitanja, posebno beneficiranog radnog staža za zaposlenike", dodaje Beroš.

Međutim, kaže ministar zdravstva, "pitanje radnog staža tek je jedan segment složene problematike naših 'hitnjaka' čiji posao je među najzahtjevnijima u zdravstvenom sustavu. Stoga podržavamo njihove zahtjeve za uvrštavanje na listu djelatnosti s beneficiranim radnim stažem".

Od ranije je poznato, ističe Beroš, da to pitanje ne može izravno regulirati Ministarstvo zdravstva budući da je isto u nadležnosti Ministarstva rada. No, tijekom današnjeg produktivnog sastanka razmatrano je više modela unapređenja položaja djelatnika hitne medicinske službe, kaže Beroš.

"Evaluirali smo sve mogućnosti rješavanja svih elemenata važnih za pružanje kvalitetne hitne pomoći pacijentima i osiguranje primjerenih uvjeta rada djelatnicima. Moramo o svemu konstruktivno razgovarati i zajednički pronalaziti prihvatljiva rješenja u skladu s objektivnim mogućnostima zdravstvenog sustava.

Slijede koordinirani operativni koraci na realizaciji zajedničkih ciljeva kako bi se maksimalno olakšalo djelatnicima hitne medicinske službe obavljanje ovog iznimno značajnog posla na dobrobit naših građana", zaključuju iz Ministarstva zdravstva.

Prije pet dana predstavnici sindikata hitne službe organizirali su prosvjed na Markovu trgu na kojemu se okupilo 500-tinjak djelatnika sa zahtjevom uvođenja beneficiranog radnog staža za zaposlene u Hitnoj medicinskoj službi.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć - 2 GDJE JE MINISTAR? Potresne ispovijesti djelatnika Hitne: "Ulazimo u stan, vidimo beživotno tijelo djeteta od samo nekoliko godina starosti..."

Pročitajte i ovo Hitna pomoć - 1 Borba radnik hitne pomoći Beneficirani radni staž koči birokracija? Dvadeset godina čeka se na izradu jednog elaborata

Beneficirani staž imali su do 1995., kada im je ukinut za mandata ministra Andrije Hebranga.

Traže i donošenje jedinstvenog zakona o hitnoj medicini, kakav imaju pripadnici policije i vatrogasci, te upozoravaju na nedostatak kadrova i timova u manjim mjestima.

Iako ih u četvrtak, nakon prosvjeda, nitko u vladi nije primio, ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju je izrazio potporu zahtjevu za beneficiranim radnim stažem, ali i pozvao 'hitnjake' da se za to obrate nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene