Obavijesti Video Pretražite Navigacija
beneficirani radni staž

Beroš uoči prosvjeda hitnjaka: "Rješenje morate potražiti na drugom mjestu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš podržava današnji prosvjed zaposlenika hitne pomoći u Zagrebu za beneficirani radni staž. Ističe da ulaže i ulagat će u poboljšanje uvjeta rada.

U Zagrebu se danas održava prosvjed od 13 sati. Zaposlenici hitne pomoći traže benefiirani radni staž i bolje uvjete rada. Podršku im je dao ministar zdravstva Vili Beroš.

"Za danas najavljeni protest zaposlenika u službi hitne medicine i njihovi zahtjevi za priznavanjem beneficiranog radnog staža legitiman su i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ih s te strane podržavam'',  rekao je Beroš u priopćenju.

Ističe da Ministarstvo zdravstva ulaže i ulagat će u poboljšanje uvjeta rada i tehničku opremljenost hitne medicine, a rješenje beneficiranog staža zaposlenici će morati potražiti u za to nadležnom ministarstvu.

Zavodi za hitnu medicinu, ističu, važne su sastavnice javnog zdravstvenog sustava u pružanju pravodobnih intervencija u spašavanju i zaštiti života pacijenata.

"Na težinu, uvjete i odgovornost rada u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi u više je navrata, još od 2014. godine, ukazivao Hrvatski zavod za hitnu medicinu, te se opetovano zalagao za njihovo ostvarivanje prava na beneficirani radni staž", dodaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva ističu da su djelatnicima u toj žurnoj službi omogućeni  posebni dodaci na plaću u odnosu na druge djelatnosti uvažavajući specifičnosti uvjeta njihova rada.

Također se, dodaju, u materijalno-tehnička sredstva, opremu i edukaciju ulažu značajna financijska sredstva u skladu s planovima i objektivnim mogućnostima zdravstvenog proračuna, kako bi se stvarali optimalni uvjeti rada i mogućnosti kvalitetnog pružanja usluga pacijentima.

"Način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja kojima se računa beneficirani radni staž u općem mirovinskom sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, a da bi se neko radno mjesto i zanimanje našlo na popisu treba zadovoljiti uvjete iz Pravilnika o metodologiji izrade stručne dokumentacije radi utvrđivanja staža osiguranja s povećanim trajanjem", navode u priopćenju.

Također kažu da je Pravilnikom, između ostalog, propisano da zahtjev za beneficiranim radnim stažem djelatnika podnose sindikati ili poslodavci, što znači da u slučaju djelatnika hitne medicinske službe to mogu učiniti sindikati u djelatnosti hitne medicine ili županijski zavodi za hitnu medicinu.

"S obzirom na postojeću zakonsku proceduru, na sindikatima i poslodavcima, odnosno županijskim zavodima za hitnu medicinu je da upute navedeni zahtjev u nadležno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Kako navedeni zahtjev dosad nije upućen, istče Grba Bujević, ponovno se pozivaju sindikati i županijski zavodi za hitnu medicinu da poduzmu propisane korake te ostvare preduvjete za pokretanje procesa za priznavanjem beneficiranog radnog staža", napominje Grba Bujević.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć - 1 Borba radnik hitne pomoći Beneficirani radni staž koči birokracija? Dvadeset godina čeka se na izradu jednog elaborata

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traže beneficirani radni staž Djelatnici Hitne službe objavili užasavajuće fotografije s terena: "Ovdje se spašava život"

Iz Ministarstva napominju da i oni i Hrvatski zavod za hitnu medicinu podupiru rješavanje zahtjeva djelatnika hitne medicinske službe za priznavanjem beneficiranog radnog staža u okvirima zakonskih mogućnosti.

Ministarstvo zdravstva također napominje da u većini zemalja Europske unije, čija je Hrvatska članica, hitna medicinska služba nije u sustavu beneficiranog radnog staža.

"Pitanja zdravlja i liječenja jednako pogađaju svakog građanina ove zemlje, oni su naši zajednička obveza i tako im moramo pristupati i rješavati ih", ističe Beroš.

Zaključuje da je svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu najveća zadaća i odgovornost da što učinkovitije rade svoj posao.

"I zato nam je, posebno u vremenu u kojem živimo, potrebno više međusobnog razumijevanja i potpore jednih drugima", zaključio je Beroš.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene