Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivni rezultati

Šef HTZ-a Staničić o posjeti turista nakon uvođenja eura: "U sljedećim tjednima i mjesecima vidjet ćemo puno veće efekte"

Ako je suditi po predsezoni, Hrvatsku ove godine očekuje rekordna turistička sezona. U Lijepoj našoj trenutačno se odmara 240 tisuća stranih turista.

Ako je suditi po brojkama, ovaj je prvomajski vikend bio bolji od prošlog. O toj je temi, ali i o nastavku turističke sezone, reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga razgovarala s Kristjanom Staničićem, direktorom Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

"Ovaj prvomajski vikend je odličan. Danas je u Hrvatskoj još uvijek preko 240.000 turista. Konačne brojke za produženi vikend ćemo znati tek u srijedu. Treba ubaciti podatke od današnjeg dana pa u utorak ide obrada. Vjerujem da ćemo nastaviti trend s početka godine, kada smo zabilježili povećanje turističkog prometa", rekao je.

Pročitajte i ovo Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

Ponovo su prednjačili Istra i Kvarner, odnosno destinacije u koje turisti stižu automobilima.

"To je sigurno jedna refleksija činjenice da smo ušli u Schengen, da smo bliže našim glavnim tržištima. Naše susjedne zemlje prednjače po bookingu, barem kada je u pitanju stanje do kraja svibnja: Austrija, Slovenija, Italija, Njemačka, Mađarska. Vjerujem da ćemo intenziviranjem aviolinija i nadopunom s drugih dalekih tržišta, kao što je SAD, zapravo nastaviti ovaj pozitivan trend", rekao je direktor HTZ-a.

Na pitanje o tome hoće li Hrvatskoj uvođenje eura donijeti neke prednosti koje prije nije imala, navodi da - hoće.

"Sigurno da hoće. Mislim da je to puno komotnija situacija za turiste i dolaze pozitivne informacije s terena. Turisti puno lakše i bolje mogu imati uvid u cijene. Vjerujem da ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima vidjeti i puno veće efekte činjenice da je Hrvatska dio Schengena i eurozone", odgovorio je.

Pročitajte i ovo Turizam, ilustracija - 4 Adut hrvatskog turizma Može li obiteljski smještaj zamijeniti hotelski? Bez sunca i mora treba se dodatno potruditi

Na kraju je otkrio kakav je smještaj najtraženiji.

"Trenutno je preko 100.000 turista u hotelima. Oni su najpopunjeniji. Ako uzmemo da ih je već sada otvoreno preko 750, onda je to zaista potvrda da i u budućnosti treba razmišljati o izgradnji hotelskih kapaciteta. Hoteli najviše kategorije se najviše prodaju i najduže su popunjeni", istaknuo je Staničić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene