Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natječaj do 4. travnja

Dijele se poticaji za inovatore!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poticaj hrvatskom gospodarstvu i prilika za inovatore - ministarstvo poduzetništva i obrta nudi četiri milijuna kuna poticaja!

Ministar Gordan Maras predstavljajući rezultate prošlogodišnjeg programa poticanja, pozvao je sve male i srednje tvrtke te obrtnike da svojim inovativnim rješenjima sudjeluju u natječaju. Deset najboljih podijelit će osigurana sredstva.

Pročitajte i ovo Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..." Darko Milinović, Gordan Maras i Hrvoje Krešić Krešendo Hrvoja Krešića Milinović otkrio zbog čega je u 4 ujutro probudio Sanadera: "Doći ću povraćati na Vladu"

>> Najinovativniji poduzetnici podijelit će 4 milijuna kuna

Digitalni printer u 2012. godini pokorio je svijet. Proglašen je najboljim u svojoj kategoriji. Tvrtki koja ga je osmislila donio je prihod od 20 milijuna kuna. Zanimljivo, ni jedan primjerak nije prodan u Hrvatskoj. 'Mi uvijek prvo moramo uspjeti vani da bi nas u Hrvatskoj prihvatili. Znate već kako je to kod nas, takav je naš mentalitet', rekla je Nives Roško, pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja.

Poticaj od 470.000 kuna

Takav odnos prema domaćim inovatorima odlučili su promijeniti u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Dio uspjeha Nives može zahvaliti prošlogodišnjem poticaju od 470 tisuća kuna. 'Izuzetno je lijepo vidjeti kad tvrtka koja je krenula iz Hrvatske ima 90 posto izvoza i kada svoje proizvode nudi na tehnološki najnaprednijim tržištima svijeta', rekao je Maras.

Za 10 tvrtki 4 milijuna kuna

U ovoj godini poticaj će dobiti 10 malih i srednjih tvrtki, ili poduzetnika. Za inovativna rješenja, poput ove printane fotelje, osigurana su četiri milijuna kuna. 'Želim naglasiti da mi je drago da ministarstvo poduzetništva nastavlja i na neki način podupire ovaj posao koji BICRO radi, a to je poticanje i razvoja u inovativnim poduzećima. Ali isto tako i u akademskom sektoru, jer ulaganje u istraživanje i razvoj moraju ići i kroz akademski sektor i kroz industrijski sektor i kroz poduzetništvo', rekao je Hrvoje Meštrić, ravnatelj BICRO-a.

'Radimo s kapacitetom koji imamo'

U Hrvatskoj inovativnih rješenja ne nedostaje. Problem, uz novac, je i plasiranje proizvoda. 'Najvažniji izazov je tu inovaciju samu po sebi pretvoriti u komercijalni proizvod. To je najteže izvesti. Mi pokušavamo raditi na nekim takvim projektima sa kapacitetom koji imamo', rekao je Mihovil Barančić, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela.

Natječaj traje do 4. travnja, a poticaj će podijeliti deset prijavljenih projekata. Ovaj primjer pokazuje kako uz malu pomoć tvrtka sa svega 16 zaposlenika može doći do velikog uspjeha.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene