Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografi opet upozoravaju

Sve nas je manje: ''Svi to uglavnom razumiju, jedino tko to ne razumije je hrvatska Vlada''

Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Demogrsfski slom? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Demografska slika Hrvatske nikad gora. Zabilježen je najveći pad broja stanovnika u posljednjih 20 godina, ali iz Vlade na to - komentara nema. I dok oporba, koja ni sama u svom mandatu nije uspjela preokrenuti negativne trendove najavljuje nove mjere, vodeći demografi po tko zna koji put apeliraju na Vladu: trebaju nam odlučne i konkretne, a ne kozmetičke odluke.

''Da je neka bolja situacija vjerojatno bi i prije 30-te imao djecu. A sad mi je 41 godina, mala djeca, trebao sam skoro imati i unuke'', rekao je Branimir, otac dvoje djece, četverogodišnje Ane i njezinog mlađeg brata.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Oni nisu dio crne statistike, koja u posljednjih 20 godina bilježi najveći pad broja stanovnika. Rođeno je više od 40 tisuća djece. No, umrlo je gotovo 20 tisuća stanovnika više. Iz resornog Ministarstva - šutnja.

Ministar Predrag Štromar hvali se projektom poticane stanogradnje. Za 2.330 obitelji, kaže, osigurali su novi dom. Mijenjat će i zakon o POS-u. ''Omogućit ćemo svim deficitarnim kadrovima u ruralnim područjima u manjim gradovima i županijama da se same jedinice lokalne samouprave uključe i plaćaju najam svim onim ljudima koje tamo trebaju'', kaže Štromar.

Plenkovićeva Vlada zaposlenim je majkama povećala rodiljne naknade za drugih šest mjeseci. No, na najviše 4.000 kuna. Veće su naknade i za nezaposlene. To nije dovoljno - upozorava nikad oštriji demograf Stjepan Šterc.

''Konačno očekujem od Vlade da počne donositi odluke, da primjereno težini situacije posloži Ured za demografiju na ključno mjesto u Vladi'', kaže Šterc.

Pozitivan prirodni prirast zabilježen je posljednji put 1997. Tada se rodilo 55 i pol tisuća djece. A umrlo - dvije i pol tisuće stanovnika manje.

Bivša ministrica Milanka Opačić, čija se Vlada nije proslavila ovom problematikom - predlaže novi zakon. Mogućnost da se u obiteljima s jednim roditeljom porodiljna naknada ili dječji doplatak prenese na baku ili djeda, ako se roditelj ranije vraća na posao.

''Mi smo proveli jedan dio mjera iz obiteljske politike, međutim, nismo nažalost mogli sve. Nije bilo dovoljno novaca u proračunu. Mislim da je sada drugačije stanje. I doista to nije jedno ministarstvo, to je skup mjera'', rekla je Opačić.

I Božo Petrov ima svoje mjere. ''Mi smo dva puta i preuzimali odgovornost, jednostavno nam nisu dali da završimo posao. Ali bez obzira, bili u poziciji ili opoziciji, mi ćemo pokrenuti sve inicijative da mladi ostanu u Hrvatskoj'', rekao je Petrov.

Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 36 i pol tisuća ljudi prošle godine odselilo se u inozemstvo. No, stvarni broj puno je veći.

Matea je tek nedavno postala majka. No, sa suprugom već razgovara o napuštanju Hrvatske. ''Ne bih sama sigurno, jer želim da smo obitelj, a odlazak je težak'', kaže Matea.

Demograf Šterc traži hitne mjere: punu plaću svih 12 mjeseci, profesionalni status odgajatelja i zaštitu žena na radnim mjestima.

''Svugdje gdje god se pojavimo - svi to uglavnom razumiju, jedino tko to ne razumije je hrvatska Vlada'', rekao je Šterc. A sve to - poručuje premijeru - HDZ ima u izbornom programu. Samo ga treba i provoditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene