Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i Jandroković

Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da slovenski policijski punktovi uz granicu ne znače ukidanje Schengena.

"Slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje šengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara. To konkretno znači da policija na cesti može zaustaviti vozilo koje odabere i pregledati koga ono prevozi, ali nije riječ o sistematičnoj provjeri svih vozila i putnika", ocijenio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U izjavi za Hinu, Božinović je rekao da se, unatoč kontrolama, prekogranični promet i dalje odvija po šengenskom režimu i bez zaustavljanja.

Pročitajte i ovo Denis Buntić Traži se revizija odluke Obrat u slučaju Denisa Buntića? Sud ga je pustio na slobodu, a sad traži izuzeće - objasnili i zašto

Sličnu stvar, pojasnio je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Božinović je podsjetio da hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje granice sa slovenskim kolegama te da je od početka godine spriječila više od 22.000 migranata da iz Hrvatske uđu u Sloveniju.

"Radimo i na vanjskoj granici EU, ali i na unutarnjim granicama", poručio je Božinović koji će večeras i sutra sudjelovati na sastancima ministara unutarnjih poslova EU na kojima će se razgovarati o situaciji s migracijama u Europi.

Pročitajte i ovo Som kapitalac Slika dana Ulovio soma kapitalca: Borba čovjeka i nemani trajala je više od sat vremena

"Ovdje se ne radi o nepovjerenju u Hrvatsku nego odgovor na jedan fenomen koji se događa i koji Europu ugrožava. Ovdje se očito radi i o pritisku lokalnog stanovništva radi se o povećanom broju ulazaka ne samo u Sloveniju nego i u Hrvatsku", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Uvođenje punktova komentirali su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

"Treba vidjeti kako možemo zajednički uložiti napore i uskladiti onu politiku koja bi zaštitila EU od ilegalnih migracija", rekao je ministar.

"Ne radi se ni o kakvoj suspenziji Schengena. Radi se samo o sistematskim pregledima koji mogu biti, sukladno komisijskoj poziciji, samo ograničeni u vremenu i u stupnju", ustvrdila je Šuica.

Slovenski medij 24ur piše kako bi kontrolni punktovi trebali biti postavljeni kod željezničkog nadvožnjaka u naselju Rigonce blizu graničnog prijelaza Harmica, u naselju Trnovec u općini Metlika, u Obrežju kod Kalina te na području Policijske uprave Kopar, u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočergi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene