Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri osobe poginule

Božinović o tragičnoj prometnoj nesreći na autocesti: "Policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih"

Davor Božinović
Davor Božinović Foto: Damir Skomrlj/Cropix
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je uda policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih u tragičnoj prometnoj nesreći koja se usred noći dogodila na autocesti A1.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da policija provjerava identitet osoba ozlijeđenih u prometnoj nesreći u kojoj su jutros na autocesti A1 poginule tri osobe, te slijedom neslužbenih podataka po kojima je nesreću izazvao krijumčar migrantima poručio da im policija otežava posao.

U subotu ujutro na autocesti A1 kod Karlovca u sudaru dvaju automobila poginule su tri osobe dok je 12 osoba ozlijeđeno i liječnička pomoć pruža im se u bolnicama u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud odlučuje o Trumpovoj kandidaturi - 5 Predizborni skupovi Trump se izruguje Bidenu: "Mucao je cijelo vrijeme"

Poginuli su 48-godišnji vozač i njegova godinu dana mlađa suputnica u automobilu hrvatskih oznaka dok je u automobilu mađarskih oznaka smrtno stradao jedan putnik čiji identitet još nije utvrđen. Po neslužbenim podacima u tom su vozilu ozlijeđeni migranti koje je prevozio krijumčar migrantima.

"Policija pod vodstvom Državnog odvjetništva provodi sve radnje vezane za utvrđivanje okolnosti, uključujući i identitet osoba u ovom drugom vozilu", rekao je Božinović novinarima na primanju SNV-a u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

Referirajući se na tvrdnju novinara da Hrvatska ima problem s krijumčarem migranata, jer se vjeruje da je automobilom upravljao krijumčar, Božinović je istaknuo da se na problem pitanja nezakonitih migracija, koje je prešlo u ruke organiziranog kriminala, već godinama upozorava.

"Prošle godine je hrvatska policija zaključila godinu s 1880 uhvaćenih krijumčara migrantima, što je dvostruko više nego godinu ranije. Ove godine je policija već uhvatila 25 krijumčara migranata", rekao je Božinović i istaknuo da problem postoji.

"Međutim, taj problem hrvatska policija rješava na način da se efikasno organizirala i time im sigurno otežava posao", istaknuo je, dodavši da se s tim problemom nosi cijela Europska unija. No, poručio je da je Hrvatska, unatoč tome, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi.

Pročitajte i ovo 12 ozlijeđenih na liječenju - 4 Teška prometna nesreća Strava na A1: Poginuo bračni par, desetak ozlijeđenih - "Maloljetnik koji je ostao bez roditelja je u bolnici"

Osvrnuo se i na pitanje nedavnih napada na strane radnike, državljanku Filipina i radnike iz Nepala, poručivši da se radi o izoliranim incidentima.

"Ono što je bitno, to je da kad se dogodi kao i u ostalom bilo koji drugi incident iz kataloga prekršaja ili kaznenih djela, vezano za zaštitu javnog reda i mira, policija promptno djeluje", rekao je.

Naveo je da je Hrvatska prošle godine izdala 170 tisuća dozvola za rad državljanima trećih zemalja, a da njihov radni angažman "prolazi bez nekakvih većih incidenata".

Osvrnuo se i na pitanje njihove integracije u društvo.

"Vlada je pred kraj prošlog godine izašla sa strategijom demografske revitalizacije u kojoj se poseban dio odnosi na pitanje integracije", istaknuo je Božinović i dodao da će rješenje morati biti skrojeno prema onome što je hrvatska stvarnost, uvažavajući cijeli niz kriterija, dakle ne samo ekonomski, već i socijalni.

Istaknuo je da ne postoji obrazac koji bi Hrvatska mogla lako slijediti, jer praktički niti jedna država u Europi nije napravila sve što je mogla kako bi pitanje integracije stranaca.

"Nitko nije tu postigao nekakav standard koji bi mi jednostavno slijedili", ocijenio je Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija reagirala na vrijeme Pedofil (64) porukama pokušao namamiti 14-godišnjakinju: Predlagao da se nađu

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je ranije u subotu da je prometnu nesreću skrivio vozač automobila mađarskih oznaka koji je zbog nepropisne vožnje noćas oko 1:40 sati udario u ogradu pri čemu su poginule tri, a ozlijeđeno je 12 osoba.

Očevidom je utvrđeno da se vozač s mađarskim registarskim oznakama kretao prema sjeveru, a udarivši u ogradu vozilo se zanijelo i prešlo na suprotnu traku autoceste koja vodi prema jugu te frontalno udarilo u automobil hrvatskih oznaka koji se kretao prema Rijeci te su u njemu smrtno stradali 48-godišnji vozač i njegova 47-godišnja putnica.

U vozilu mađarskih oznaka stradao je jedan putnik čiji identitet nije utvrđen.

Županijskog državno odvjetništvo u Karlovcu je naložilo obdukciju smrtno stradalih te se utvrđuju sve okolnosti nesreće i identiteti sudionika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene