Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javni poziv

Darko Lorencin: Do lipnja će se znati investitor za Kupare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lorencin je rekao kako se planira obnova hotela s ukupnim smještajnim kapacitetom od maksimalno 1.500 kreveta, a visinu investicije procjenjuje između 150 i 300 milijuna eura.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u četvrtak da bi se do lipnja trebao znati investitor koji bi na dugoročnu koncesiju, na 99 godina, dobio Kupare 1 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Pročitajte i ovo Mrtvi kapital na jugu Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 NIZ PROPALIH HOTELA Zašto je svjetski poznati hrvatski grad postao mjesto gdje veliki projekti "odlaze umrijeti" Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Ministar turizma: 2014. bi trebala nadmašiti rekordnu 2008. godinu!

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja i služnosti nekretnina na lokaciji Kupari 1, koji uključuje pet hotela koji su devastirani i nisu u funkciji, a odlukom je imenovala i povjerenstvo za ocjenu prijava i praćenje procedure realizacije, kojem je na čelu ministar Lorencin.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, Lorencin je kazao kako se planira obnova hotela s ukupnim smještajnim kapacitetom od maksimalno 1.500 kreveta, a visinu investicije procjenjuje između 150 i 300 milijuna eura.

'Želja je turizam s pet zvjezdica'

'Držimo da je bitno koja će vrsta turističkog proizvoda doći na područje Kupara. Očekuje se i želja je, s obzirom na blizinu Dubrovnika, turizam s 5 zvjezdica i ovisno o tome, nekakav raspon investicije je od 150 do 300 milijuna eura', rekao je Lorencin.

Opovrgnuo je pritom pisanje nekih medija da Kupari 'idu na bubanj'. Ne idu na bubanj već u dugoročnu koncesiju s ciljem pronalaženja najboljeg investitora, rekao je.

Milanović: To stoji 20 godina i nitko nije radio ništa

Lorencin je potvrdio da su za sada neformalni interes za Kupare iskazali turska grupacija Rixos, investitori iz Azerbajdžana, Karisma (Karisma Hotels Adriatic, zajednička tvrtka poslovnih grupacija Karisma Resort International iz Meksika, hrvatskog koncerna Agrokor i TUI Travela), Hayat i neke tvrtke koje već posluju u turizmu na području Hrvatske.

'Svim zainteresiranim investitorima možemo jamčiti apsolutno jednak, transparentan tretman', naglasio je Lorencin.

Objava poziva je neobvezujuća te će po okončanju postupka obnove zemljišne knjige, koji je u tijeku, biti proveden postupak poziva za dostavu obvezujuće ponude.

Govoreći o samom hodogramu odabira ponuđača, Lorencin naglašava kako je želja da pozivni natječaj bude što prije, sukladno svim procedurama, te očekuje da će to biti 'sljedeći tjedan ili tjedan nakon'.

Investitori će dobiti rok od 30 dana da iskažu interes

Investitorima ćemo dati rok od 30 dana za iskaz interesa (pismom Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom), a već tijekom tog procesa oni će dobiti 'stanovitu dokumentacije koju će koristiti i kasnije pri davanju obvezujuće ponude koja će morati sadržavati idejna rješenja'.

Ovako izgleda ljetovanje u razrušenom kompleksu o kojem Hrvatska ne brine

"Rok za to će biti nešto dulji, vjerojatno 60 dana i računamo da bi u prvoj polovici godine, do lipnja imali poznatog investitora", rekao je Lorencin.

Hotelsko turistički kompleks Kupari je bivše vojno odmaralište, a početkom 1990-ih cijeli je kompeks bio uništen i od tada nije bilo nikakvih investicija u rekonstrukciju postojećih ili gradnju novih kapaciteta.

Na cjelini Kupari I nalaze se objekti koji su u vrlo lošem stanju - bivši hotel Kupari Goričina I, hotel Kupari Goričina II, Grand hotel i Pelegrin hotel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene