Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: POLANČEC PODNIO OSTAVKU

'Mesić je vršio pritisak da SMS dobije kredit'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što se pretpostavljalo danima, Damir Polančec je dao svoj mandat na raspolaganje.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas je podnio ostavku premijerki Jadranki Kosor. Iz Vlade je potvrđeno da je premijerka Kosor odmah prihvatila Polančecovu ostavku. U 12 sati je u ministarstvu gospodarstva damir Polančec održao novinsku konferenciju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

>> 'Poslije Polančeca očekujem još promjena u Vladi'

'Sam sam dao ostavku, nisam htio teret staviti na dušu premijerki'

'U posljednje se vrijeme u Hrvatskoj događaju nevjerojatne stvari. Događaju se neke nevjerojatne afere. A poluinformacije se smišljeno puštaju u javnost i stvara se atmosfera linča. Žao mi je što sam ja akter takvih slučajeva te da sam postao teret koalicije. Molim, tražim i zahtijevam da se objave sve anonimne prijave po kojima se mene sumnjiči za kriminal', rekao je Polančec.

'Kao čovjek koji se ne želi odreći svoji načela, kao čovjek koji razumije funkcioniranje politike, dužan sam odgovorno reagirati. Odlučio sam zaštiti Vladu davši ostavku', rekao je Damir Polančec na novinskoj konferenciji. Premijerki Kosor je poručio kako želi da nastavi kao što je i počela.

'Na našem prvom sastanku predstavljanja u Saboru, ja premijerki rekao da je minimum da sama ima pravo odabrati svoje suradnike i svoje potpredsjednike. Ako sam to ja znaš da ću odgovorno i časno obavljati svoje zadatke. Ako misliš da bi netko drugi radio bolje, neću imati ništa protiv. Od tada je moj mandat na raspolaganju', rekao je Polančec.

'Neću se skrivati iza imuniteta'

'Namjerno sam sve vas držao u neizvjesnosti jer sam htio vidjeti tko će što izjaviti. Želim reći kao odgovoran čovjek da nisam dao mandat na raspolaganje jer bi odluku stavio na premijerkinu dušu. Svoju odluku sam donio sam. Vratiti ću se doma svojoj obitelji. Ovaj linč, u kojem ste vi jednim dijelom sudjelovali moja obitelj mora trpjeti i sada ću se njima posvetiti', napomenuvši da je ostavku kuvertirao još prije dva dana.

Nagađalo se da bi Polančec nakon odlaska iz Vlade sigurnost imuniteta mogao potražiti u saborskim klupama, no to je on danas sam odbacio.'Ne pada mi na pamet da svoju poštenost, iskrenost, ono što ja jesam, pokušavam braniti na način da se skrivam iza pozicije saborskog zastupnika', rekao je Polančec.

Polančec prozvao i Mesića

'U ovim trenucima u Koprivnici je najveći krimen biti moj prijatelj, Svi privrednici koji su u prijateljskim odnosima sa mnom su predmet istražnih radnji. Ja želim da se objave sve anonimne kaznene prijave da vidite s kom ste u ovih četiri godina imali posla. Želim da se objave i nalazi koprivničke županijske državne odvjetnice o tim anonimnim kaznenim prijavama. Ne želim da se maltretiraju moji prijatelji', poručio je Polančec.

Polančec je na današnjoj konferenciji za novinare također optužio predsjednika Republike Stjepana Mesića da je on izvršio pritisak na vodstvo Podravke radi dodjele kredita vlasniku splitskog SMS-a Srđanu Mladiniću. No, Polančec ne sumnjiči Mesića da on stoji iza njegova linča, već ga ističe kao primjer da u Hrvatskoj ne smije biti nedodirljivih osoba.

Još prošlog tjedna zapečačena sudbina Polančeca

Sudbina Damira Polančeca u Banskim dvorima, čini se, zapečaćena je još krajem prošlog tjedna. Premijerka je tada obavljala razgovore s koalicijskim partnerima i tražila se časna odstupnica za potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Tada se činilo da bi sve moglo biti gotovo do kraja ovog tjedna kada Vlada Hrvatskom Saboru mora poslati odgovor na zahtjev oporbe, podupiru li ili ne Banski dvori, Damira Polančeca.

Premijerka se morala riješiti velikog utega Damira Polančeca zbog navodne povezanosti s nizom afera koje su kulminirale Podravkom. No premijerka cijelo vrijeme nije htjela komentirati njegov slučaj, već je samo govorila kako se vode razgovori u Vladi.

Razvoj događaja pratite na Dnevnik.hr-u!

>> Iz Podravke došao, zbog Podravke odlazi

>> Strane agencije: Ostavka Polančeca bi mogla podijeliti HDZ

>> Kosor: Polančec je pokazao odgovornost prema HDZ-u

>> Bebić: Polančec nam je ostavkom olakšao život

>> 'Ostavka je mali korak za politiku, veliki za pravosuđe'

>> 'HDZ dokaz da političari moraju van iz Nadzornih odbora'

>> USKOK istražuje je li Polančec bio mozak operacije Podravka

Hoće li Polančec povući još nekog iz državnog vrha?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene