Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje manjinskih prava

Vukovarce očekuje burna jesen zbog odluke Ustavnoga suda i najave prosvjeda: "Institucije su zakazale, očekujem drastične promjene"

Vukovar (Foto: Dnevnik.hr)
Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Josić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Josić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Srđan Kolar (Foto: Dnevnik.hr) Srđan Kolar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Srđan Milaković (Foto: Dnevnik.hr) Srđan Milaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Burna jesen je pred Vukovarcima. Ustavni sud od Gradskog vijeća očekuje da tijekom listopada uredi manjinska prava tamošnjim Srbima, što podrazumijeva i pitanje dvojezičnih ploča. Istodobno se spominju i moguće akcije zbog nezadovoljstva rezultatima u procesuiranju ratnih zločina.

Šest godina nakon što su postavljene, a potom skinute dvojezične ploče, Ustavni sud od Vukovara traži da srpskoj manjini poveća prava. "Da će se neka prava proširiti, to je sigurno, međutim, što se tiče ovih stvari koje su se događale 2013. sigurno neće biti uopće niti govora niti će se netko usuditi da postavi dvojezičnu ploču", smatra Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Prosvjed vatrogasaca na Trgu svetog Marka u Zagrebu - 3 Oglasile se i sirene VIDEO/FOTO Sve je gorjelo na prosvjedu vatrogasaca: "Ovo tako dalje ne može" Tibilsij Uzavrela situacija Deseci tisuća ljudi na ulicama zbog zakona nadahnutog Kremljem: Oglasili se EU, SAD, UN...

Čvrstog stava je i zamjenik gradonačelnika iz redova srpske manjine. "Inzistirat ćemo, apsolutno, naš će stav biti da se poštuje zakon u cijelini, u dakle onom kompletu šta god to značilo, da tu nema nikakvih izuzeća", poručuje Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika vukovara iz redova DSS-a.

Punu primjenu zakona tražit će i vijećnici SDSS-a."Svjesni smo da je u toku predsjednička kampanja i da sugovornici na neki način koji bi trebali s nama sjesti za stol i o tome razgovarati imaju po meni jednu otežavajuću okolnost, ali činjenica je da smo mi otvoreni za razgovor", kaže Srđan Kolar, vijećnik SDSS-a.

Vukovarci su umorni od prepucavanja. Ivanka smatra da bi se to moglo mirno i razumno riješiti, dok Gordana poručuje: "Moramo poštivati zakon, a što bude, bude".

Bliži se i godišnjica velikog prosvjeda zbog nerješavanja ratnih zločina. Vodstvo HVIDR-e tada ga nije podržalo, a danas Vladu ucjenjuju zbog izjava Milorada Pupovca.

"O članstvu HVIDR-e, svim invalidima domovinskog rata sve najbolje. O vodstvu HVIDR-e ne bih trošio riječi. Imam svoje mišljenje o tim ljudima", poručuje vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Prosvjedi, ili drugi oblici izražavanja nezadovoljstva, u Vukovaru se ponovno naziru. "Branitelji iz Vukovara stalno traže, stalno upozoravaju i ponovno će tražiti da svi oni koji nisu procesuirani do sada budu procesuirani i budu dovedeni pred lice pravde", ističe Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata grada Vukovara.

"Naravno da su institucije zakazale i apsolutno da iza toga stojim i očekujem drastične promjene što se tiče funkcioniranja cjelokupnog sustava", kaže Marijan Pavliček, zamjenik gradonačenika iz redova HKS-a. Pred Vukovarcima je još jedna burna jesen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene