Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentari nakon Praljkove smrti

Esih nakon šokantnog dana u Haagu: "Tko je još od 90-ih zakuhavao sve do ovoga jučer?"

Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku (Foto: Izvanredne vijesti NoveTV)
Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku (Foto: Izvanredne vijesti NoveTV) Izvanredne vijesti NoveTV
Aktualno Galerija +0 Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku (Foto: Izvanredne vijesti NoveTV) Galerija 1/1 >>
Dan nakon šokantnog dana u haškoj sudnici, gdje si je general Slobodan Praljak nakon izricanja presude oduzeo život, i dalje stižu komentari sa svih strana. Jutros je novinarima u Saboru Bruna Esih rekla da je važno znati i uzroke, tj. tko je sve doveo do takve presude. I predsjednica Grabar-Kitarović u svom je govoru rekla da "danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika".

"Želim da ne ostane samo na tome, nego da se doista svi skupa trgnemo, ali se, kao i obično, nitko neće baviti uzrocima. Odnosno, onim što je dovelo do svega ovoga. Dakle, još od 90-ih tko je sve zakuhavao, tko je miješao i tko je usmjeravao cijelu tu priču do ovoga što smo imali priliku gledati jučer. Dakle, mnogi su u tome sudjelovali", rekla je novinarima u Saboru Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Intervju Lane Ružičić sa Stipom Mesićem (Foto: Dnevnik.hr) stipe mesić za dnevnik.hr Bivši predsjednik o političarima i prostitutkama, zanimljivo komentirao ponašanje Grabar-Kitarović

Neodgovornost "nekih bivših hrvatskih dužnosnika" u svom je govoru danas spomenula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima, trebamo biti oprezni u izjavama, jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Sinoć je u razgovoru u Mostaru s reporterom NoveTV Andrijom Jarkom Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., rekao da je u cijelom postupku bilo puno propusta od svih, ali da će neke osobe nositi povijesno veliku odgovornost. Poručio je da najveću odgovornost za propuste u haškim postupcima snose bivši predsjednik Stipe Mesić i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"Prvenstveno bivši predsjednik Stipe Mesić koji je dilao dokumente po Haagu cijeli sretan radeći štetu našoj šestorci i ukupno obrambenom ratu Hrvata u BiH i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je Hrvatsku čak nazvala agresorom. Zemlju koja je najviše pomoći, čak i u oružju, pružala Armiji BiH koja se borila protiv Hrvata u BiH. Ali siguran sam da im povijest to neće oprostiti", rekao je Cvitanović.

Vesna Pusić jučer je u Saboru prstom uperila na Franju Tuđmana rekavši: "To je epilog jedne loše i pogrešne politike iz 90-ih. Smatram da ovim presudama nije osuđen hrvatski narod, nego nositelji te politike koji se nalaze u Haagu."

"Udruženi zločinački pothvat, što se pravne strane tiče, vidim da pravnici komentiraju da to nije, da se pravno nema reperkusije na Republiku Hrvatsku, ali mislim da je jasno da je ta politika ovdje doživjela ovakvu osudu", rekla je Pusić.

Iako je jasno da su sve hrvatske Vlade trebale učiniti više u angažmanu oko obrane šestorice generala, Pusić je jučer novinarima rekla da je Hrvatska predočila sve što je mogla. "Ja mogu govoriti za razdoblje kada je kolega Orsat Miljenić bio ministar pravosuđa i znam da je on vrlo usko surađivao sa Haškim sudom i da se sve što je traženo dostavljeno", poručila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene