Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branko Borković 'Mladi Jastreb'

'Branitelji nisu zaslužili da budu predmet afera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od predloženih za kandidata za ministra branitelja Branko Borković "Mladi Jastreb", u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Vanjom Margetićem otkrio je kako gleda na taj prijedlog te na eventualnog protukandidata Milijana Brkića.

Zapovjednici 204. vukovarske brigade u razini bojne i satnije za novog ministra branitelja predložili su Branka Borkovića, Mladog Jastreba, jer je premijer Tihomir Orešković tražio više kandidata za tu poziciju. No, Borković ističe kako se ideja o njegovoj kandidaturi nije 'rodila tek jučer'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla reakcija PUPOVAC ODGOVORIO BRKIĆU 'Ovo je i moja zemlja' Slika nije dostupna Čeka se ministar Zagrebačka HVIDRA-a: 'Poštujemo Borkovića, ali...'

"To nije od jučer, to je od sastanka s premijerom i nakon toga su me zvali i nakon razgovora sam prihvatio njihovu inicijativu da me kandidiraju za ministra hrvatskih branitelja", kaže Borković.

Komentirao je i činjenicu da je konkurencija Miljanu Brkiću (HDZ) na mjestu kandidata za ministra branitelja.

"Ne bih to na takav način rekao, premijer je jasno dao do znanja da želi više kandidata. Ne dolazim iz miljea vladajuće stranke, on (Brkić) je iz vladajuće stranke i oni s punim demokratskim pravom imaju pravo na taj resor. Mislim da je on izuzetno kvalitetan kandidat, što se ne može reći za neslavni pad sad već bivšeg ministra. Da su na taj način pristupili predlaganju i predložili, mi danas takvih problema ne bi imali. To je jedna velika odgovornost i odgovorno tome treba prići. Na žalost, branitelji nisu zaslužili da budu predmet afera i na taj način, nekog ružnog maćehinskog odnosa. Premijer sad u rukama ima kvalitetne prijedloge i može na kvalitetan način odlučiti za koga smatra da mu može biti suradnik kao ministar u Ministarstvu branitelja", ističe.

Borković se osvrnuo i pitanje može li bivši branitelj biti i dobar ministar branitelja.

"Prije svega sam te probleme rješavao sam s tim ljudima koji su me predložili, suborcima, od kraja '91., od Vukovara, jer nitko drugi nije rješavao naše probleme nego mi sami. Ono što smo kasnije utemeljili je postala skrb za branitelje i preraslo je u Ministarstvo branitelja. Mi ne da imamo iskustvo, nego način kako smo to utemeljili, to je postala sustavna skrb. Na stranu sve ono što su se kao anomalije u zadnjem desetljeću događale, koje nisu trebale biti, ali su se nažalost dogodile i mi moramo iste stvari ispraviti i braniteljima omogućiti ne da budu teret društva, nego aktivni vinovnici stvaranja, jer mi svi želimo živjeti bolje, kao svi građani, jer za to smo oslobađali Hrvatsku", kaže Borković.

Upitan o tome kako doživljava to da ga je samo jedna, naočigled, braniteljska udruga, ona vukovarska, predložila za ministarskog kandidata, Borković kaže kako to nije baš točno.

"Ne samo vukovarska, tu je i koordinacija različitih udruga, uključujući i udrugu koja okuplja pripadnike 204. brigade i jedan dio ratnih zapovjednika", napominje.

O podršci ostalih udruga, Borković govori diplomatski.

"Ne gledam naši i vaši, tko god da bude ministar. Znači ministra po demokratskom pravu predlaže premijer, to je njegovo pravo. Nakon obavljenog razgovora, kako premijer odluči, tako će ići kandidatura i prijedlog prema Saboru, a mi kao branitelji, bio ja ili ne bio ministar, ćemo morati raditi kako se traži. Znači u cilju rješavanja problema (braniteljske) populacije", smatra Borković.

Izbor novog ministra branitelja, Borković očekuje do kraja tjedna.

"Očekujem već kroz dva dana da bi mogli obaviti razgovor s premijerom, on će imati još nekih sastanaka i razgovora i do kraja tjedna ne vidim niti jednu barijeru da Hrvatska ne dobije ministra branitelja", zaključuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene