Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jedan križ, jedan život'

FOTO Glogoški: Branitelji su stvarali državu - ako treba i mijenjat će je

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji žele upozoriti na problem suicida, kako svojih kolega, tako i njihovih članova obitelji.

Predsjednik udruge 100-postotnih Hrvatski ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški poručio je danas na prosvjedu pod nazivom 'Jedan križ za jedan život' da su 'branitelji stvarali hrvatsku državu i ako treba, mijenjat će ne samo odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima već i one koji odlučuju o tim ljudima, one koji su trebali biti sposobni a ne podobni'.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva" Koprivnička bolnica, ilustracija (Fozo: Zeljko Rukavina/PIXSELL) ISTRAŽUJU SE OKOLNOSTI Krimpolicija u koprivničkoj bolnici, suprug ogorčen: "Ostavili smo je tamo da joj se pomogne, a ne da se dogodi ovako nešto"

Oni koji su stvarali hrvatsku državu i mijenjat će je, dodao je na skupu na koji je većina prosvjednika došla pješice od Ministarstva branitelja gdje od 20. listopada traže smjenu resornog ministra Predraga Matića i suradnika.

Glogoški je rekao da se mnogi pitaju zašto su branitelji na ulici i odgovorio da je to zbog odnosa institucija, a prije svega ljudi koji su na čelu tih institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu. Iznio je niz kritika na rad hrvatske vlasti i institucija zbog, kako tvrdi, lošeg odnosa prema braniteljima.

Branitelji: 'Imali smo krvavi Uskrs, ne daj bog krvavog Božića!'

Hrvatski branitelji mijenjat će one koji nemaju hrabrosti smijeniti ljude koji ne rade i nesposobni su i koji čuvaju fotelje, istaknuo je te dodao kako su Saboru uputili svoje zahjteve koji i dalje stoje.

'Pokrenulo se nešto u Hrvatskom saboru, ali želimo odavde uputiti poruku i to moraju shvatiti da nije veliki korak od Trga Bana Jelačića do Trga svetog Marka', rekao je što je izazvalo veliko odobravanje prosvjednika.

Na povike 'idemo odmah' i 'idemo, idemo', Glogoški je rekao da moli sve one koji im daju potporu da im prepuste da donesu odluku. 'Da, idemo ali kada budemo išli netko će morati otići', dodao je što je također izazvalo veliko oduševljenje prosvjednika. 'Odluku kada ćemo ići neće donositi oni već samo mi, hrvatski branitelji i građani Hrvatske', dodao je.

Glogoški je također optužio vlast da njihova djeca su nakon školovanja moraju napustiti školovanje. 'Jesmo li zato mnogi davali živote i dijelove tijela da naša djeca nemaju budućnost u svojoj domovini. Koliko još hrvatskih branitelja i građana treba dati svoj život da bi imali ono što smo željeli, a to je budućnost za sve', upitao se.

'Moj najbolji odvjetnik je istina, a ona ima jednu manu'

'Nisu samo u pitanju hrvatski branitelji, već su i mnogi drugi izvršili suicid - i oni koji nemaju izlaza i kada nemaju što jesti dižu ruke na sebe', podsjetio je Glogoški.

Podsjetio je na sadašnje stanje u Imunološkom zavodu, INA-i, RIZ-a, Jadrankamenu i drugim poduzećima upitavši se jesu li se zato borili i davali sve za Hrvatsku, naglasio je.

Glogoški je potom pozvao sve na dostojanstveni mimohod nakon skupa na Trgu bana Jelačića i na zajedničku milenijsku fotografiju pred katedralom.

Na skupu je pročitana poruka hrvatskim braniteljima u kojoj stoji da se u Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do lipnja 1996. godine samoubojstvo su počinila 266 hrvatska branitelja, do 2005. godine bilo je ukupno 1632 samoubojstava hrvatskih branitelja. Prosječna životna dob branitelja samoubojice je 38 godina, pri čemu je najmlađi branitelj počinio suicid u dobi od 18 godina (to se dogodilo 1994.)

2500 branitelja u šetnji upozorenja od Savske do Katedrale

'Jedan križ za jedan život'

Hrvatski branitelji, veterani i ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji okupljeni u Savskoj 66, koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom šatoru ispred Ministarstva branitelja, održali skup pod nazivom 'Jedan križ za jedan život', kako bi upozorili na potrebu učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Formirani u povorku, prošli su Savsku ulicu, i stigli na glavni zagrebački trg. Njihova šetnja upozorenja odnosi se na problem suicida među njihovim kolegama. Od 1990. do 2013. 2614 branitelja je diglo ruku nasebe, pokazuju podaci Ministarstva branitelja.

'Kad su već došli onda su morali ostati do kraja, razgovarati i reći jedni drugima sve što imaju'

Prema procjenama policije oko 2500 branitelja okupilo je na Trgu bana Jelačića. Po dolasku, branitelji su minutom šutnje odali počast Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku te poginulim braniteljima.

Na Trgu su bile i jake policijske snage, a jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, ispričao se Zagrepčanima zbog prekida tramvajskog prometa.

'Ovdje smo da uputimo upozorenje institucijama na Markovom trgu, nosimo bijele križeve da upozorimo odgovorne. Branitelji nemojte dizati ruku na sebe, obitelji ostaju iza vas', poručio je Glogoški.

Poručio je da će branitelji mijenjati one koji nisu sposobni mijenjati odgovorne i koji im čuvaju fotelje. 'Nije velik korak od Trga bana Jelačića do Trga svetog Marka', poručio je Glogoški.

Branitelji su pozvali građane da im daju podršku te su poručili kako nisu davali živote da bi se uništavala budućnost njihove djece i mladih koji napuštaju Hrvatsku. Pitaju se i koliko branitelja još mora dati živote da bi ostvarili ono za što su se borili.

Branitelji poručuju da su živote dali da građani bolje žive, ali da građani gladuju, a ne jedu nezdravu hranu. (P.K./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene