Obavijesti Video Pretražite Navigacija
46 dana prosvjeda

Branitelji: 'Imali smo krvavi Uskrs, ne daj bog krvavog Božića!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane u petak pozvali hrvatske branitelje da prekinu prosvjed ispred Ministarstva branitelja, koji traje već 46 dana, oni su na prosvjedu ustrajavali, poručujući da nemaju povjerenja u institucije, da i dalje ostaju kod svojih zahtjeva, ali kako jesu za razgovor.

Odbor je jednoglasno zaključio na šest mjeseci odgoditi primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, koja je trebala početi 1. siječnja, a iz javne rasprave se povlači nacrt izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Usuglašeno je i da se unutar Odbora formira radna skupina za izradu novog zakona o pravima branitelja, no koji će 'rang' zakon imati u petak nije formalno odlučivano.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Slika nije dostupna Odvezla ih Hitna pomoć Prosvjed ispred Ministarstva: Pozlilo četvorici branitelja

Ministarstvo može povući predložene izmjene, iako ni jedna ne ide na štetu hrvatskih branitelja, poručila je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Do spomenutog zaključka Odbor je stigao nakon široke, dinamične rasprave u kojoj su 'pale' i neke teške riječi i prozivke. Ipak, na tolerantnom ozračju ustrajavao je predsjednik Sabora Josip Leko, koji je braniteljima rekao kako osobno opravdanim drži zahtjev da sva njihova prava budu regulirana jednim zakonom, ali smatra da mu treba dati rang organskoga, a ne ustavnoga kako to traže branitelji, odnosno njihove udruge.

U njegovu izradu, kazao je, treba uključiti i stručnjake te one na koje se zakon odnosi, pozivajući da se rasprava vodi u okviru institucija. Leko je podsjetio na nemjerljiv doprinos branitelja u stvaranju države i demokratskog razvoja. "Zato branitelji zaslužuju suptilan odnos institucija države te društvenih institucija", rekao je predsjednik Sabora.

Potpredsjednik Odbora Željko Sabo predložio je kasnije izlasane zaključke, tvrdeći da za njih ima potporu ministara rada i branitelja Miranda Mrsića i Predraga Matića. Branitelje iz Savske pozvao je da se "zbog svog zdravlja" povuku s prosvjeda i nastave razgovor u instuitucijama.

HDZ-ovi članovi odbora Tomislav Ivić i Zvonko Milas ne vide zašto zakon o braniteljima ne bi mogao biti ustavni. Ivić kaže kako to ne znači da se, ovisno o gospodarskim prilikama, prava branitelja ne mogu smanjivati ili povećavati, ali je bitno da ostanu, a Milas poziva premijera i zastupnike da odu u Savsku i popričaju s braniteljima.

Branitelji su na Odboru uzeli i kraću stanku kako bi se konzultirali o ponudama, no po povratku su ponovili kako ne mogu vjerovati da će obećano biti i ispunjeno.

"Možemo razgovarati s vama, ali Sabor zasjeda do 15. prosinca, s kime ćemo razgovarati onda", pitala je Neda Balog iz Udruge udovica hrvatskih branitelja.

Podjele među braniteljima veće nego ikada: 'Stožer uznemirava građane'

Predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Đuro Glogoški ustrajava na smjeni ministra Matića i njegovih suradnika. "Ne možemo dozvoliti da ti ljudi ostanu u ministarstvu, nije u pitanju glava, nego fotelja. Naša je želja da tamo sjedi netko drugi, tko je spreman razgovarati s nama", poručio je Glogoški.

I vanjski član Odbora Ilija Vučemilović kaže da branitelji ne mogu odustati od svojih zahtjeva, te poziva Leku da proba utjecati na premijera koji "drži ključ rješenja". Nemamo pravo odustati od naših zahtjeva, dodao je Vučemilović i poručio: "Imali smo krvavi Uskrs, ne daj Bog, nitko ne želi, krvavi Božić".

Zdravko Ronko (SDP) podsjetio ga je tko je priredio krvavi Uskrs, pa upitao Vučemilovića: "Nije vrag da bi htio biti zapamćen po krvavom Božiću".

Branitelj Ante Deur 'očitao je lekciju' svim zastupnicima. "Hvala predsjedniku Leki, ali je li normalno da izabrani od naroda (zastupnici) nisu u tih 46 dana došli nas posjetiti u Savsku", upitao je Deuer te i "lijevima i desnima" poručio da ne zaslužuju biti u Saboru.

Braniteljsko izaslanstvo u petak je na Trgu bana Jelačića odalo počast prosinačkim žrtvama, a novinarima su najavili da od petka traže ostavku ne samo ministra Matića, već i premijera Zorana Milanovića. Građane su pozvali da na predsjedničkim izborima ne glasuju za Ivu Josipovića, jer ga podržava zamjenik ministra branitelja Bojan Glavaševića, čiju smjenu oni traže.

Predstavnici branitelja i na Odboru su ustrajali na smjeni ministra Matića, no premijerovu smjenu nisu spominjali, tražili su samo ispriku. Novinarima su kasnije rekli da premijeru ostavljaju još malo vremena da ih pozove na razgovor, a ako se to uskoro se dogodi, svoj zahtjev za smjenom će formalizirati i staviti na papir s ostalim zahtjevima. Leko kaže da je legitimno pravo svakog građanina tražiti bilo čiju smjenu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene