Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pino Giuseppe Puglisi

Beatificiran sicilijski svećenik žrtva mafije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pino Giuseppe Puglisi, svećenik sa Sicilije kojega su 1993. ubili članovi mafije, vrlo popularan i poznat u Italiji po odvažnoj borbi protiv talijanske mafijaške 'hobotnice', proglašen je blaženim u subotu na svečanosti u Palermu u prisutnosti desetaka tisuća ljudi.

Mladi koje je nastojao i uspijevao udaljiti od mafije, predano radeći s njima, od milja su ga zvali Don Pino. Bio je poznat po upozorenjima koja je upućivao mafijašima u svojim propovijedima. Jedan od mafijaša koje je predvodio Gasspare Spatuzza ubio ga je 15. rujna 1993. metkom u zatiljak.

Pročitajte i ovo Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura" Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

>> Papa Franjo vjernicima: Ateisti koji čine dobro su iskupljeni, a ne samo katolici

Taj je zločin šokirao Italiju te utjecao na porast svijesti o djelovanju talijanske mafije. Kardinal u miru podrijetlom iz Palerma, Salvatore De Giorgi, koji je na svečanosti predstavljao papu Franju, predvodio je ceremoniju uz još desetak svećenika i ostalih crkvenih dužnosnika.

"Beatifikacija Don Puglisija dar je Božji koji je iščekivala cijela Sicilija, ali ne samo Sicilija. I 20 godina nakon ubojstva Don Puglisi još uvijek nam govori. Govori vrlo snažno", rekao je bivši nadbiskup Palerma za L'Osservatore Romano.

Brat svećenika Puglisija, Gaetano nedavno je izjavio kako bi "više volio da mu je brat živ nego proglašen blaženim". "Crkva ga danas beatificira, no kada mu je uistinu trebala pomoći, pokraj njega nije bilo nikoga", rekao je Gaetano Puglisi.

Dvojica lokalnih mafijaških šefova Filippo i Gisuseppe Graviano priznali su da su naredili svećenikovo ubojstvo. Osuđeni su na doživotni zatvor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene