444477
444477
444477
444477
444477

Monsinjor Rogić: Treba ustrajno moliti da se usijane glave ohlade

  • , 25.07.2016., 21:08
  • Autor:
  • komentara

S novozaređenim šibenskim biskupom, monsinjorom Tomislavom Rogićem, ekskluzivno je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević.

 
 
 
 
Zaređen novi šibenski biskup (Video: Dnevnik Nove TV)
Zaređen novi šibenski biskup (Video: Dnevnik Nove TV)

U šibenskoj katedrali Svetog Jakova zaređen je novi biskup, monsinjor Tomislav Rogić. Monsinjor Rogić 49. je šibenski biskup, a dosad je bio župnik u Udbini i ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika.

Naslijedio je dosadašnjeg biskupa Antu Ivasa koji je službovao gotovo 20 godina na čelu šibenske biskupije. U Šibeniku su se za ovu prigodu okupile tisuće vjernika iz cijele Hrvatske.

Poštovani biskupe, čestitam na ređenju! Nasljednik ste mons. Ante Ivasa koji je često kritizirao političare i državnu vlast. Hoćete li i vi biti oštri?

Oštar ne znam, to neka procijene drugi, ali ja ne znam ni jednu izjavu, nastup iza kojeg ne bih osobno stao. Što će prilike donijeti, na nama je da branimo vrijednosti i vjeru od svaku cijenu. Na što nas Krist poziva, to ne smijemo zaboraviti.

Hrvatsko društvo duboko je podijeljeno povijesnim ideologijama. Kako biste vi to riješili?

To sam negdje ovih dana rekao. Ustrajno moliti da se usijane glave ohlade i povijesna istina dovede na čistac.

Papa Franjo poziva na skromnost. Slijedite li i vi njegovu misao. Evo, biskupski štap primili ste kao poklon, niste ga kupovali?

Biskupski štap poklon je svećenika Gospićko-senjske biskupije i župe Senj. A u njemu je simbolika povezanosti, teologije i biskupske službe. To nije nikakva neobičnost da biskupi imaju štap kao oznaku svoje službe.

Šibensko područje, zbrajao sam, u proteklih je 20 godina izgubilo 50 tisuća ljudi. Koliki je to problem?

Meni se čini da je to problem u cijeloj Hrvatskoj. Svi bi trebali ujediniti snage da se zaustavi iseljavanje i da se pomogne obiteljima tako da se obnove. Obično se kaže da će djece biti kad svega bude. Mislim da je upravo obrnuto, da će, kad bude djece biti svega drugoga.

Hvala, želim vam puno uspjeha u vašem djelovanju.

Hvala vama!

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se