Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija predsjednika stranke NS-Reformisti

Radimir Čačić - Političar kojeg se često spominje zbog prometnih nesreća ide po glasove s novom strankom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće, Radimir Čačić napustio je Vladu, a uskoro je izbačen iz HNS-a. Kao i na izborima krajem 2015. godine po glasove birača i ovaj put ide sa svojom novom strankom – Reformistima, ali u tzv. 'Koaliciji za Premijera'.

Nekadašnji HNS-ovac, a danas Reformist Radimir Čačić rođen je 11. svibnja 1949. godine u Zagrebu. U Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, a onda i Arhitektonski fakultet 1973. godine.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Reformisti predali liste za izbore cilj 4 mandata Reformisti predali liste: ''Podržavamo Bernardića, ali i Plenković je prihvatljiv uz jedan uvjet''

Za vrijeme studiranja upoznao je buduću suprugu Mariju.

Čačića se često spominje u kontekstu prometnih nesreća koje je doživio od trenutka polaganja vozačkog ispita. Jedna od njih, ona iz siječnja 2010. u Mađarskoj, ostavila je traga na njegovoj političkoj karijeri.

Naime, dvije osobe preminule su od ozljeda zadobivenih u nesreći, a Čačić je u mađarskom gradu Kapošvaru osuđen na godinu dana i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće nakon čega je sredinom studenog 2012. podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića.

Ranije je Čačić obnašao dužnost saborskog zastupnika koju je stavio u mirovanje od 2000. do 2003. godine kako bi obnašao dužnost Ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo te člana užeg kabineta vlade Ivice Račana. U mirovanje ga je stavio i 2005. godine zbog obnašanja dužnosti župana Varaždinske županije.

Zatvorsku kaznu nakon odlaska iz Vlade Zorana Milanovića počeo je odsluživati u lipnju 2013. godine.

U siječnju iduće godine Čačić je jednoglasno isključen iz HNS-a čime su mu njegovi bivši stranački kolege, na čelu s Vesnom Pusić, dali do znanja da im nikako nisu odgovarala njegova vikend druženja s članovima HNS-a, ali i drugim osobama iz javnog života - strahovali su da bi nakon izlaska iz zatvora mogao pokušati preuzeti stranku.

S bivšim članovima HNS-a Čačić je osnovao stranku Narodna stranka - reformisti. Na parlamentarne izbore u studenom 2015. godine izlazi u koaliciji s Ivom Josipovićem i Jadrankom Kosor.

Na predstojeće izvanredne parlamentarne izbore stranka Radimira Čačića izlazi u koaliciji političkih stranaka s Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Novi val - Stranka razvoja, HSS-a Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno.

Čačić je za aktualnu političku situaciju nedavno kazao kako je obilježena 'propalom i nesposobnom politikom koja je dovela Hrvatsku na samo europsko dno', te je najavio odmicanje Reformista od potpuno promašenih i štetnih ideoloških sukoba'.

Inače, uz Čačićevo ime vežu se veliki projekti poput izgradnje autoceste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene