447659
447659
447659
447659
447659

Krešo Beljak - Samoborski gradonačelnik najavio je povratak popularnosti HSS-a

  • , 22.08.2016., 16:59
  • Autor:
  • komentara

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak najavio je da je stiglo vrijeme za oporavak HSS-a koji dulje vrijeme gubi na popularnosti. Mnoge je iznenadio svojom odlukom da na predstojeće izbore krene u koaliciji s SDP-om.

 
 
 
 
Krešo Beljak (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Krešo Beljak (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Krešo Beljak rođen je 22. kolovoza 1971. godine u Brežicama u Sloveniji. Osnovnu je školu pohađao u Samoboru, a nakon srednje škole upisao je Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu gdje je stekao zvanje profesora zemljopisa. Godine 2016. završio je i poslijediplomski specijalistički studij Vanjske politike i diplomacije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Samoborski gradonačelnik bio je sudionik Domovinskog rata između 1990. i 1992. godine.

Između 1999. i 2002. godine živio je i radio je u SR Njemačkoj.

Beljak je član HSS-a od 2003. godine, a prije toga se nije bavio politikom. Iste je godine izabran za vijećnika u Vijeće mjesnog odbora te je postao tehnički tajnik GO-a HSS-a Samobor.

Neko je vrijeme bio suspendiran iz stranke uslijed unutarstranačkih sukoba, a po povratku, 2005. godine izabran je za povjerenika HSS-a u Gradu Samoboru. Kada je u travnju sljedeće godine obnovljen ogranak ponovno je izabran za njegovog predsjednika, te mjesec dana kasnije postaje ponovno predsjednik GO HSS-a Samobor, pobijedivši na izbornoj skupštini protukandidata Pavla Groma sa 75% glasova. Tada postaje članom odbora županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije te nešto kasnije i članom Stručnih vijeća HSS-a Republike Hrvatske.

Početkom 2009. godine, odbor GO HSS-a Grada Samobora izglasao ga je kao kandidata za gradonačelnika grada Samobora. Na izborima u svibnju 2009. godine HSS u Samoboru nastupa samostalno te osvaja rekordnih 6 mandata u Gradskom vijeću. Dužnost gradonačelnika Samobora preuzeo je 4. lipnja iste godine. Na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine ponovno je izabran za gradonačelnika grada Samobora kao zajednički kandidat HSS-a i SDP-a.

U ožujku 2016. godine na Glavnoj izbornoj skupštini, izabran je za predsjednika HSS-a, zamijenivši dotadašnjeg predsjednika Branka Hrga.

Krešo Beljak (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Prvi je istupio iz Domoljubne koalicije, a svoje nezadovoljstvo statusom stranke unutar nje iskazivao je netom nakon što je izabran na mjesto predsjednika. Nakon toga sklopio je sporazum s SDP-om te je HSS postao četvrta stranka unutar Narodne koalicije.

'Mislim da je riječ svjetonazor u hrvatskom jeziku pogrešno shvaćena i da to ne bi trebali gledati na takav način. Trebali bi tražiti svi skupa stvari koje nas vezuju, po čemu smo slični, a ne ono po čemu se razlikujemo. Zato i jesmo u tim problemima', istaknuo je netom prije odluke o ulasku u Narodnu koaliciju na razgovoru kod Mislava Bage, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Samoborski gradonačelnik neprestano ističe kako je HSS demokratska stranka, te kako mu ne pada na pamet, niti da sluša direktive, niti da on drugima diktira što bi trebali misliti ili kako glasovati. Najavio je kako je stiglo vrijeme oporavka HSS-a čija popularnost godinama već pada.

Oženjen je i otac je troje djece.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se