Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOALICIJA ZA BOLJU HRVATSKU

Pao je važan dogovor, SDP s ovih devet stranaka ide na izbore: "Dosta je HDZ-a"

Aktualno Galerija Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.hr Za bolju Hrvatsku - 8 Za bolju Hrvatsku - 8 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Za bolju Hrvatsku - 9 Za bolju Hrvatsku - 9 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Za bolju Hrvatsku - 10 Za bolju Hrvatsku - 10 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +5 Za bolju Hrvatsku - 7 Galerija 1/10 >>
Na Iblerovu trgu, u središnjici SDP-a, održani su sastanci čelnika stranaka koje su organizirale prosvjed pod nazivom Dosta je! na Markovu trgu.

U središnjici SDP-a u utorak popodne održali su se sastanci čelništva stranke sa lijevo-liberalnim strankama, osim Socijaldemokrata, o načinu izlaska na predstojeće parlamentarne izbore te o prosvjedima najavljenima za 23. ožujka.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin pozvao je na sastanke kolege s kojima je 17. veljače prosvjedovao na Markovu trgu, a razgovarali su s predstavnicima stranaka o formiranju nacionalne koalicije.

Deset političkih stranka ljevice i centra postignulo je dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, o čemu je, nakon sastanka održanog u središnjici SDP-a u utorak navečer, izvijestio čelnik te stranke Peđa Grbin rekavši da je riječ o koaliciji Za bolju Hrvatsku. 

"Ovdje je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvu se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno", rekao je Grbin nakon sastanka u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu.

Peđa Grbin Za bolju Hrvatsku - 9 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska zaslužuje bolje, Hrvatska zaslužuje promjene, dosta je onih koji su nas krali, dosta je lopovluka, korupcije, dosta je HDZ-a, poručio je.

Uz Grbina su bili predstavnici stranaka - Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak).

Peđa Grbin Za bolju Hrvatsku - 7 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čelnik SDP-a najavio je da razgovori o mjestima na izbornim listama slijede u idućim danima. "Modalitet nastupa koji se tiče i izbornih jedinica i suradnje s Možemo!, s kojim SDP razgovara o točkastoj koaliciji, bit će predmet razgovora u danima koji slijede", dodao je.

"To što smo danas dogovorili načelni je stav i vrlo jasan, ono što je naša dužnost i naša obveza, a to je da zajedno idemo mijenjati Hrvatsku", istaknuo je te na pitanje koje je ime koalicije odgovorio: "Ovo je koalicija za bolju Hrvatsku."

Izići će na izbore u šest izbornih jedinica, a u preostale četiri: četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj izaći će kompletna ljevica i centar uključujući Možemo!.

Pročitajte i ovo Novo oporavilište za divlje životinje - 1 Financirali Grad i EU Otvoreno oporavilište za životinje Dumovec: "Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj, bit će značajno za zaštitu prirode"

Izjave uoči sastanka

Na Iblerov trg popodne su stigli – Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) i HSS (Krešo Beljak).

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete

Uoči sastanka kratke su izjave dali Beljak, Mrak Taritaš i Orešković poručivši kako je potreban dogovor s glavnim ciljem – micanjem HDZ-a s vlasti, a pritom im nije važno na kojem će mjestu biti na izbornoj listi.

"Očekujem da ću imati priliku u kampanji dati sve od sebe, pa kad je već Vladimir Šeks rekao da sam zmija otrovnica koja šiklja otrov iz šupljih zubi, da mu to i pokažem. I to je ono što na sastanku tražim – tražim priliku da točno to napravim", rekla je tako Orešković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gorski Karabah VIDEO Azerbajdžan uništio zgradu armenskog parlamenta: Sve je prenosila državna televizija

Različito gledaju na to što danas na razgovorima nema Socijaldemokrata, pa tako Beljak drži da su trebali biti na sastanku, ali "ne želi ulaziti odnose drugih stranaka", a Mrak Taritaš i Orešković "imaju razumijevanja" za to što ih nema.

Orešković je podsjetila da su Socijaldemokrati nastali odlaskom ljudi iz SDP-a te dodala da "razumije kolege iz SDP-a koji su rekli da svatko ide svojim putem".

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene