Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beljak u Dnevniku Nove TV

'Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen... Onaj tko više ne može ucjenjivati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSS je objavio da će dati podršku Vladi Andreja Plenkovića. Kažu, to ne znači da će ući u izvršnu vlast, ostat će u oporbi, ali će novoj vladi dati sto dana mira

Još ste nedavno govorili da ćete biti vrlo žestoka opozicija, kakvu još nismo vidjeli, odakle ovaj preokret?

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Ja sam govorio to cijelo vrijeme, mi ćemo biti vrlo žestoka opozicija, ali mislim da je u skladu, ne samo ja i, već i Predsjedništvo stranke, da s demokratskom praksom zapadnog svijeta, kojem nadam se pripadamo, da se novoizabranoj vladi da 100 dana mira. To ćemo upravo i napraviti, a nakon toga ćemo biti vrlo, vrlo žestoka opozicija.

Ovaj neobičan preokret mnoge je iznenadio s obzirom da je u suprotnosti s onime što ste donedavno govorili. Partneri iz vaše koalicije su šokirani, nisu to očekivali. Kažu da je to izdaja svega što je Narodna koalicija predstavljala.

To nije izdaja svega onoga što je Narodna koalicija predstavljala. To je na neki način podrška onima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. Mi smo izbore izgubili i zato ćemo biti opozicija. Ne tražimo nikakve fotelje. 100 dana, ponavljam 100 dana je demokratska praksa kakva bi se trebala pružiti svakome onome tko je relativni pobjednik izbora. Hoće li uspjeti u tome, ne znam. Što će se događati unutar tih 100 dana, nitko ne zna. U ovom trenutku HSS je sigurno opozicijska stranka i tako će i ostati.

Jeste li razgovarali s nekim iz Narodne koalicije?

Mi smo imali Predsjedništvo stranke na kojem je donesena ovakva odluka, no ja sam i prije rekao da ćemo dati 100 dana mira novoizabranoj vlasti. Čestitamo HDZ-u i Mostu na dobivenim izborima i želimo im da što prije počnu raditi na hrvatskom interesu.

Je li to fer, prema vašim dojučerašnjim partnerima, da ih niste o tome obavijestili već će o tome saznati iz medija?

Radi se o tome da naši koalicijski partneri iz SDP-a ostaju naši koalicijski partneri, što se toga tiče. Zajedno ćemo djelovati u opoziciji, ali kod njih nije u ovom trenutku izražena volja da skupljaju parlamentarnu većinu. To cijela javnost zna i to je jednostavno tako.

Je li ovo neki pokušaj da se spasi situacija koja je nastala s Marijanom Petir?

Ne. Možda to tako izgleda ali gospođa Petir je pod suspenzijom radi sasvim drugih stvari.

Kaže da spašavate vlastitu fotelju?

Ona u ovom trenutku ne djeluje kao članica HSS-a. Ona je suspendirana zbog opstrukcije izbornog procesa. Na njoj je da razmisli što je dobila od HSS-a, kako živi od HSS-a i da razmisli želi li i dalje biti u HSS-u ili ne.

I članovi HDZ-a su iznenađeni ovakvom odlukom Predsjedništva HSS-a.

Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen ovom odlukom. Onaj tko više ne može ucjenjivati onako kako je mislio.

Mislite na Most?

To ste vi rekli. Dakle neće biti nekakvih ucjena. 100 dana se treba dati onima koji su dobili povjerenje građana, ali to ne znači da smo dio vlasti.

Tko je najviše šokiran, na koga ste mislili?

Pa sami ste rekli.

Na Most?

Tako je.

Mislite li da će to utjecati na odluke unutar tijela HSS-a da budu blaži prema vaa u ovome što je pokrenula gospođa Petir?

Ne. Sve odluke su donesene jednoglasno. Dakle, nema tu blagosti ili ne. Ja sam izabran za predsjednika stranke prije šest mjeseci. Želim stvarati jaki HSS. Stvorit ću jaki HSS ako imam podršku. Ako ćemo se svađati kao što se svađaju unutar HSS-a u zadnjih 10 godina onda nećemo postojati kao stranka.

Jeste li se čuli s Andrejem Plenkovićem?

Ne.

Namjeravate li i kada?

Ne namjeravamo trgovati. Mi nismo foteljaši. Dat ćemo podršku onima koji su relativni pobjednici izbora. Ukoliko uspiju sastaviti vlast, u redu, ukoliko ne, onda će to napraviti netko drugi. Ali u ovom trenutku, Hrvatskoj kao društvu je potrebna stabilnost, stabilna vlast i u tom smislu pružamo podršku. 100 dana, to je bezuvjetna podrška, ali samo 100 dana.

Što nakon 100 dana?

Nakon 100 dana ćemo biti opozicija.

Nećete nuditi koaliciju?

Ne. Apsolutno ne.

Kakva oporba ćete biti?

Bit ćemo najžešća oporba.

Ali dali ste podršku.

Dali smo podršku ljudima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. Mislim da je to korektno prema hrvatskim biračima prije svega, ne samo prema političkim strankama. S druge strane, naši saborski zastupnici su ljudi koji imaju puno iskustva, koji znaju što bi trebali napraviti u Hrvatskoj, u hrvatskoj poljoprivredi, u hrvatskom selu i vjerujte mi, bit ćemo najžešća moguća opozicija jer i dalje smatramo da smo sposobniji po određenim stvarima od ostalih.

Što ako vas HDZ koji vas je mnogo puta pozivao, vi ste mnogo puta odbijali, kaže: nama vaše ruke ne trebaju?

Hvala vam lijepa. Dakle mi ne uvjetujemo ničim. Mi se ne guramo u vlast. Mi nećemo biti dio vlasti

Ne želite biti dio vlasti, a ipak dajete podršku? Neki smatraju da ste izdali HDZ, sad se vraćate?

Ne, to jednostavno nije tako. Mislim da bi sve stranke trebale dati podršku onome tko je dobio relativnu većinu, da sastavi vladu i da krene raditi za hrvatske interese. Mi smo u velikim problemima kao hrvatsko društvo. Zar ćemo čekati još šest mjeseci pregovora?

Ali do jučer niste tako govorili.

Govorim to cijelo vrijeme. Ja sam se nadamo da će narodna koalicija dobiti izbore. Nismo dobili povjerenje birača. To je jednostavno tako i to se treba poštivati. Volja birača je uvijek na prvom mjestu. To je demokracija.

Govorili ste da ćete ostati do kraja uz Narodnu koaliciju. Zar nije ovo izdaja?

I dalje smo uz Narodnu koaliciju. U trenutku kada bi oni pokušali sastaviti vlast, da je gospodin Milanović izrazio želju da pokuša skupiti saborsku većinu imao bi našu potporu, naravno. Mi i dalje ostajemo opozicijska stranka u savezu s ostalim opozicijskim strankama.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene