Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ ili SDP?

STRANKA KOJA BI MOGLA PREVAGNUTI 'Više nikome nećemo dizati ruke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSS se prometnuo u najpoželjniju stranku prije sljedećih izvanrednih parmalentarnih izbora. Hoće li ostati s HDZ-om ili sklopiti savez sa SDP-om?

Kamo ide HSS, zna samo predsjedniik HSS-a Krešo Beljak, koji je bio gost Dnevnika Nove TV. S njim je razgovarao Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin KOALICIJA ZA BOLJU HRVATSKU Pao je važan dogovor, SDP s ovih devet stranaka ide na izbore: "Dosta je HDZ-a" Slika nije dostupna Beljak u Dnevniku Nove TV 'Mislim da je u ovom trenutku neko treći najviše iznenađen... Onaj tko više ne može ucjenjivati'

Za sedam dana odlučujete ostajete li s HDZ-om ili idete u koaliciju s SDP-om?

Mi ne ostajemo s HDZ-om. Raskinuli smo sve koalicijske sporazume i nemamo nikakve obaveze.

Ali vas još vežu nekakvi odnosi i sa njima?

Ne vežu nas nikakvi odnosi. Mi smo stranka koja nije nikome napravila apsolutno ništa, nismo nikome dužni i nemamo nikakve obaveze prema nikome. To je u ovom trenutku tako.

Jeste li Vi osobno kao predsjednik stranke raščistili s kim trebate ići?

Ja osobno sam predsjednik stranke koji je stranku preuzeo prije tri mjeseca i koja je devastirana dugogodišnjim neradom. Između ostalog i koalicijskim parterima i odnosom koji nije bio baš najkorektniji u zadnjih osam godina.

Hoćete reći da vam se savez s HDZ-om nije isplatio?

Brojke su jasne. Prije osam godina imali smo 150.000 birača. Na zadnjim izborima to je spalo na 35.000. Puno je neraščišćenih odnosa i činjenica je da je puno nezadovoljnih članova unutar stranke. Svoje mišljenje neću nametnuti ostalima. Glavni odbor…

Imate li ga Vi…?

Imam, naravno da imam svoje mišljenje ali isto tako ima i drugačijih mišljenja. Glavni odbor koji broji 134 ljudi donosi tu odluku i odluka će biti donesena.

Drugačije mišljenje ima Marijana Petir…

Ne bih rekao, čak ne bih rekao.

Jeste li sigurni?

Komuniciramo svakodnevno i mislim da je i njoj i meni na prvom mjestu Hrvatska, nakon toga HSS.

Stekao sam dojam da je ona ipak sklona da se nastavi suradnja u savezu Domoljubne koalicije?

Što sad to znači, da ja nisam sklon? Mi smo stranka koja je…

Malo prije ste rekli da ste stranka koja je izgubila puno više s HDZ-om…

Mi smo i na zadnjim izborima doprinijeli tri puta više nego neke druge stranke koje su participirale u vlasti i u Saboru tri puta manje od HSS-a. Mislim da to nije pošteno i to naši birači gledaju. Možete nas prevariti jednom, dva puta, ali treći put nećete. Nećemo se dati nikome prevariti.

Je li točno da vam je SDP ponudio četiri zastupnička mjesta i ministarsko mjesto u Vladi, ako idete u savez s njima?

SDP puno toga nudi. Nude i ostale stranke.

Ali, pitam Vas je li to točno?

Ne, ne na taj način, te brojke nisu točne. Ne bih uopće govorio o brojkama. Nisu bitna mjesta. Mi možemo prihvatiti koaliciju i za jedan mandat ako ćemo raditi posao, ako ćemo riješiti probleme koje Hrvatska ima, a ne prihvatiti 10 mandata koji će biti dizači ruku. HSS više nikome neće dizati ruke i pokorno slušati što netko drugi govori, bio to HDZ, bio to SDP i to svima mora biti jasno.

Uz dužno poštovanje Vašoj stranci, vi se krećete između 1,5% i 2%. Za vas se otimaju i Zoran Milanović i HDZ kao da ste stranka od 15%. Jedni vas žele da se približe centru, drugi vas žele da se približe centru. Nije li to malo uvredljivo? Oni, čini mi se, vas strateški više trebaju da imaju kao markicu da imaju centrističku stranku, a ne partnera koji nosi glasove.

Recimo da u ovom trenutku imamo sreću da ćemo s koalicijskim partnerima postići bolji rezultat nego bismo to napravili sami, no to isto tako nije isključeno.

Što nije isključeno?

Da bi sami napravili bolji rezultat. No, u ovom trenutku HSS sigurno nije snaga koja sama može formirati većinu. Bilo bi pošteno i pošteno je od nas, i tako ćemo se ponašati, bilo bi pošteno od svih ostalih stranaka da unaprijed kažu s kime će u koaliciju, a ne da idemo kod javnih bilježnika i gledamo ono što smo gledali u zadnjih osam mjeseci ili više i tehnički ministar Horvat, ako se ne varam je rekao da je potreban kontinuitet onoga što je bilo u zadnjih šest mjeseci. Ja smatram da to treba prekinuti, da treba početi raditi, jer ovo što je bilo u zadnjih šest mjeseci je bilo sve samo ne dobro.

Previše ste kritični prema HDZ-u, čini mi se da su vaša vrata otvorenija SDP-u. Kad gledate Zorana Milanovića, njegove govore i poruke i Andreja Plenkovića koji je sad vrlo vjerojatni predsjednik HDZ-a, tko vam je bliži svjetonazorski?

Ne vidim posebne razlike u svjetonazoru Plenkovića i Milanovića. Mislim da su obojica uglađeni ljudi, elokventni, školovani i da se hrvatska politička scena na neki način bistri u pozitivnom smjeru.

Ne pitam Vas o njihovom obrazovanju, nego svjetonazorski tko je Vama bliži – Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

Mislim da je riječ svjetonazor u hrvatskom jeziku pogrešno shvaćena i da to ne bi trebali gledati na takav način. Trebali bi tražiti svi skupa stvari koje nas vezuju, po čemu smo slični, a ne ono po čemu se razlikujemo. Zato i jesmo u tim problemima.

S kim mislite da biste se mogli lakše dogovoriti i funkcionirati u budućoj Vladi, sa Zoranom Milanovićem ili Andrejom Plenkovićem?

To ćemo prepustiti tijelima stranke, konkretno Glavnom odboru.

Ja Vas pitam, što Vi mislite, kad razgovarate i s jednim i s drugim, s kim?

Još nismo obavili sve razgovore i mislim da u ovom trenutku ne bi bilo korektno.

Samo na kraju, dio ste europskih pučana, ozbiljne europske grupacije. Oni vole da su svi pučani zajedno, a vi odete na primjer s SDP-om?

Stjepan Radić nije išao po svoje mišljenje u Beč niti u Budimpeštu niti u Beograd, a neću ni ja ići po svoje mišljenje u Bruxelles. Osim toga, u Njemačkoj je već osam godina, ukoliko se ne varam, na vlasti koalicija SPD CDU, tako da mislim da tu priča završava.

Nećete slušati pučane ako odete na drugu stranu?

Čemu bi ih slušali? Mi smo demokratska stranka. Nismo komunistička kominterna. Ne postoje direktive niti bi ih ja prihvatio.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene