Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pukanićev strah od pokušaja atentata ipak je bio opravdan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Pukanić rođen je 21. siječnja 1961. godine u Zagrebu. Novinarstvom se bavio od osamnaeste godine. Diplomirao je na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Nakon diplome počeo je raditi u redakciji dnevnih novina Vijesnik. Od 1991. godine bio je urednik časopisa Globus.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić novi ministar obrane Aktualni župan Tko je novi ministar obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije u vlasništvu ima kuću, stari BMW vrijedan 16.000 eura... Slika nije dostupna Optužen za organizirano ubojstvo Obrana traži da suđenje Jociću bude što prije i javno

Krajem 1995. godine Pukanić je s grupom novinara pokrenuo tjednik Nacional, u kojem je bio glavni urednik do 2000. godine. Nakon toga postaje predsjednik uprave NCL media grupe i jedan od njezinih vlasnika.

U Nacionalu je najprije bio glavni urednik, a zatim i direktor te suvlasnik.

2000. pokreće i dnevnik 'Republika' koji nakon pola godine prestaje izlaziti. Kao Pukanićevi financijeri u medijima su se spominjali bankar Neven Barač i Miroslav Kulte.

Nedavno je objavljeno da je prodao i Nacional, a cijelo vrijeme izdaje i visokotiražni lokalni tjednik 'Zagreb News'.

Najviše zapaženih novinarskih priča koje je Nacional otvorio baziralo se na navodnim povjerljivim obavještajnim podacima i tajnim državnim dokumentima. 

>> Eksplodirala bomba u dvorištu Nacionala: Ubijen Ivo Pukanić

>> Svjetski mediji javljaju o ubojstvu novinara u Hrvatskoj

Ivo Pukanić ubijen je večeras u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil marke Lexus. U automobilu je bio i njegov kolega Niko Franjić. Bio je oženjen i otac je 17-godišnje kćeri. Ivo Pukanić, jedno je od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj i dobitnik više nagrada Hrvatskog novinarskog društva iz kojega je izbačen ove godine, pod obrazloženjem da nije poštivao kodeks novinarske časti, nakon što su u Nacionalu objavljeni liječnički nalazi njegove supruge Mirjane.

Prije osam godina dobio je nagradu za novinara godine, a 2004. i nagradu za najbolji intervju s tada odbjeglim generalom Antom Gotovinom. Iz Hrvatskog novinarskog društva isključen je u ljeto 2008. zbog članka u kojem je objavio medicinsku dokumentaciju svoje supruge. 

Nikada nije skrivao poznanstvo s Hrvojem Petračem i umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem nedavno izručenim zbog krađe dragulja namijenjenih naoružavanju Hrvatske.

U travnju ove godine policiji je prijavio da je na njega nedaleko stana u središtu Zagreba izvršen atentat. Prema njegovim izjavama napadač mu je prišao vrlo blizu, ali mu je pištolj zatajio, pa ga je Pukanić uspio svladati. 

>> Pukanić: Bio je to pokušaj svirepog ubojstva, nisam inscenirao atentat

>> Nepoznati napadač pucao na Ivu Pukanića, ovaj uzvratio hicima u zrak

>> Mesić o atentatu na Pukanića: Ne treba ga podcjenjivati!

Iako policija nikada nije potvrdila njegovu verziju priče dodijeljena mu je policijska pratnja. U to je vrijeme Pukanić novinske stranice punio vlastitom obiteljskom dramom i razvodom od supruge koja ga je optužila da ju je godinama maltretirao i drogirao. Nekoliko je puta kao moguće naručitelje napada na sebe prozvao suprugine 'dilere droge'.

U nizu 'senzacionalnih' priča koje je Nacional objavio bio članak o nedavno ubijenoj Ivani Hodak, koju je označio kao krivca za propast milijunskog posla, u koji su navodno bili umiješani i Zagorec te njegov odvjetnik i Ivanin otac Zvonimir Hodak.

U posljednjem Nacionalu objavljena je priča koja se razlikovala od svih medijskih spekulacija o ubojstvu Ivane Hodak, u kojoj se tvrdi da je kćer odvjetnika i bivše potpredsjednice vlade ubijena nakon pljačke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene