Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik sabora reagirao

Poplava u Metkoviću: Bebić opovrgao Jambove optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić opovrgnuo je optužbe metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba da je on glavni krivac za poplavu u tom gradu jer, iako je kao čelnik tadašnje općine Metković još 1972. odlučio o gradnji nasipa, a ništa nije napravio da se to i provede.

Bebić, pak, u pismu građanima Metkovića, odgovara da je Gabrić u svom 12-godišnjem mandatu često obećavao skoru realizaciju tog projekta, ali bez rezultata. Napominje da ga je Gabrić sinoć, na sve tri televizijske središnje informativne emisije, proglasio 'jedinim i isključivim' krivcem za velike poplave s kojima se ovih dana suočava Metković. Gabrić, naime, navodi da je 1972. Općina Metković, kojoj je na čelu tada bio Bebić, donijela odluku o izgradnji nasipa, ali da se do 2002. ništa po tom pitanju nije napravilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznenađenja izbora NAJVEĆI GUBITNICI: 'Lokalni šerifi' koji su pali na izborima! Slika nije dostupna 'Dovodi nas do ludila' Evo kako je Jambo 'očistio' Metković od snijega

Bebić, pak, ističe da je u to vrijeme (1972.) doista započela izrada tehničke dokumentacije za projekt obrane od poplave na desnoj obali Neretve, ali da je taj projekt, iako neophodno potreban, bio vrlo zahtjevan i skup, te su započeti razgovori o mogućnosti financiranja prvenstveno iz sredstava tadašnjeg fonda za obranu od poplava republičke vodoprivrede.

Mnogi projekti su realizirani

Podsjeća pritom da je polovicom 1975. političkom odlukom smijenjen s mjesta predsjednika općine, a da početkom 1990. odlazi u Zagreb gdje se, naglašava, kao saborski zastupnik trudio pomoći u realizaciji različitih vodoprivrednih projekata u dolini Neretve. Mnogi od tih projekata, napominje, su i realizirani, poput onih na području Kule, Krvavca, Opuzena, Slivna, Komina, Rogozina te Ploča.

Kao saborski zastupnik, dodaje Bebić u pismu, u više je navrata gradonačelnicima i načelnicima iz neretvanskog kraja, pa i gradonačelniku Metkovića, omogućio različite kontakte i dogovore u Hrvatskim vodama i drugim državnim institucijama. Većina ih je, ističe, realizirala svoje planove, a neki ih, kaže, nisu ni predlagali, 'jer su očito imali vlastite planove i prioritete'.'U gradu Metkoviću od 1997. na vlasti je jedan čovjek. U ovih više od 12 godina obnašanja vlasti, osobito u predizbornim kampanjama, gradonačelnik je često obećavao skoru realizaciju projekta obrane od poplave. Rezultati su, nažalost, vidljivi ovih dana', odgovara Bebić gradonačelniku Metkovića.

>> Metkovci 'oprali' Bandića i Jamba: Sram vas bilo!

Ističe da je projekt obrane grada od poplave zahtjevan i skup, ali i neophodan, opravdan i prioritetan, ali i naglašava da se sredstva vodoprivrede ne mogu distribuirati preko računa grada ili općina. 'Njih treba doista namjenski utrošiti i dnevno kontrolirati što je izgrađeno i plaćeno u skladu s ugovorom', tvrdi Bebić. 'Ovdje nije moguće manipulirati kao s novcem namijenjenim za ublažavanje šteta od suše', kaže Bebić te dodaje da će podupirati sve planove Metkovića koji su u skladu sa zakonom. 'To budite sigurni. Na vama je da ih osmislite i predložite', poručuje građanima Metkovića. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene