Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju sa srbijanskom ministricom

Malović: Srbija se ne odriče slučaja Purde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović rekla je da se Srbija ne odriče postupka, da on i dalje tamo ostaje aktivan i da će ga i dalje pažljivo pratiti i vidjeti jesu li izvedeni svi dokazi.

Jesu li hrvatskom pravosuđu dati svi dokazi u slučaju Tihomira Purde? U Zagrebu ste najavili da će biti za dan dva?

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Jesu, jučer je Tužiteljstvo za ratne zločine putem veleposlanstva RH u Srbiji poslalo dokaze i kopije spisa o tom predmetu i očekujem sljedećih dana državno odvjetništvo RH da se izjasni o tome hoće li pokrenuti postupak u okviru svojih organa. Želim istaknuti činjenicu da ovo nije poseban slučaj suradnje dvaju tužilaštva već je redovan tijek, s tim što je ovaj slučaj dobio publicitet pa se stekao dojam da je na osnovu ovog predmeta pokrenuta suradnja. No, suradnja s RH je na svakodnevnoj razini.

Rekli ste da ako Hrvatska ne zatraži Purdu za 10 dana, da Srbija hoće, u međuvremenu je stiglo i tumačenje suda BiH koji kažu da je za njih samo relevantan zahtjev Srbije. Koja je pravna situacija?

Kad govorimo o međunarodnoj pravnoj pomoći i izručenja osoba kojeg traži jedna zemlje primjenjuju se različiti procesi. Prvenstveno Europska konvencija o izručenju koja regulira proces kao i bilateralni ugovori između dvije zemlje. Tihomir Purda je uhićen na temelju Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija. Mi se tog predmeta ne odričemo, dostavljeni su dokazi, a s obzirom da se još dvije osobe koje se nalaze u tom postupku nalaze na prostoru RH gdje je i koncentracija dokaza, ukoliko RH pokrene postupak znači da će pokrenuti istragu. Oni će biti okrivljeni u tom postupku i zatražit će njegovo izručenje: Za Srbiju postoji rok od 18 dana koji je počeo teći od 5. siječnja kada smo dobili informaciju da je Purda uhićen. Taj rok Europske konvencije može se produžiti i na 40 dana. Očekujem da se Hrvatska izjasni, a mi ćemo obavijestiti BiH da smo suglasni da se taj proces procesuira na području RH. To ne znači da se mi odričemo postupka, on i dalje ovdje ostaje aktivan i mi ćemo ga i dalje pažljivo pratiti i vidjeti jesu li izvedeni svi dokazi.

No, hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je jučer u Dnevniku Nove TV rekao da nećemo imati regionalno pravosuđe. 'Mi smo jedini suvereni taj predmet voditi i vodit ćemo ga na temelju zakona ako taj predmet dođe. Ako se završi predmet kod nas Srbija ga ne može voditi kod njih. Nema seljakanja predmeta', rekao je Bošnjaković.

>> 'Ne znam ništa o Šeksu u srbijanskim papirima'

Srpska strana je, ako se ne varam dobila spisak od RH. Za koliko točno hrvatskih građana se vodi kazneni postupak za ratne zločine početkom 90.-ih? Što za Srbiju znači davanje spiska RH?

Suradnja se bazira na to da mi razmjenjujemo činjenice, dokaze i podatke. O spiskovima srpskih državljana koji su u postupku u Hrvatskoj se dugo govorilo. Taj broj je varirao i bilo je jako teško doći do samih podataka jer su se osobe vodile pod imenom i prezimenom, a ne prema nacionalnosti. Hrvatska je posljednji ažurirani spisak dostavila tijekom ljeta i na tom spisku su 1534 osobe. Spisak nije konačan i može doći do promjena ukoliko se odustane od gonjenja ili na osnovu dokaza dođe do pokretanja postupka. O svim tim izmjenama mi se uredno obavještavamo.

Sljedećih dana dostavit ćemo RH spiskove osoba koji se nalaze u fazi istrage. No, to ostaje službena tajna na razini dva tužilaštva Ukoliko se osoba nalazi usred istrage riječ je o službenoj tajni, a što se tiče onih koji su osuđeni, velik broj je osuđen u odsustvu i na osnovu izmjena zakona u RH sada se ponavljanje postupka može tražiti i kada osoba nije prisutno pred pravosudnim organima. Do sada je došlo do značajnog broja ponavljanja postupaka, i to na inicijativu hrvatskog tužilaštva. Ja i ovim putem apeliram osobama koji smatraju da nisu osuđeni na osnovi dokaza ili posjeduju dokaze koji govore u njihovu korist, da iniciraju ponavljanje postupka.

U Srbiji imamo složenu situaciju jer je veliki broj predmeta o ratnim zločinima preuzet od strane vojnih sudova. Sljedećih dana dostavit ćemo Hrvatskoj spiskove osoba koji se nalaze u fazi istrage. No, to ostaje službena tajna na razini dva tužilaštva. U složenoj su situaciji slučajevi osoba koji su osuđeni na vojnim sudovima jer su ukidanjem vojnih sudova pohranjeni u vojnom arhivu. Protiv tih osoba nisu raspisane Interpolove tjeralice jer mi u to vrijeme nismo ni bili članovi Interpola.

Slučaj sličan Purdi dosad nismo imali, no mi želimo djelovati proaktivno i utvrditi broj takvih osoba i što je u njihovu postupku.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene