Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bošnjaković za Dnevnik Nove TV

'Ne znam ništa o Šeksu u srbijanskim papirima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar Dražen Bošnjaković.

Na početku odmah pitanje, kada ćete i službeno zatražiti od BiH izručenje Tihomira Purde?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak s Bošnjakovićem Kosor: Uložili smo ogroman napor i postigli efekt Slika nije dostupna O ulasku u EU Bošnjaković: Preostalo je istrčati još zadnje metre u poglavlju Pravosuđe

Prema dogovoru koje smo jučer imali sa Srbijom, naše Odvjetništvo tek treba dobiti kopiju spisa koje ima tužiteljstvo Srbije i nakon toga naše odvjetništvo tek treba napraviti analizu i odlučiti o daljnjim koracima u slučaju Tihomira Purde.

Ministre Bošnjakoviću, hoće li Hrvatska preispitati okolnosti pod kojima je Tihomir Purda nakon svega, kao logoraš, kao osoba koja je bila mučena i zlostavljana, potpisao izjavu na temelju koje ga se tereti za ratni zločin.

Mi spis tek trebamo dobiti. DORH tek treba vidjeti što taj spis ima i svaki dokaz koji taj ima dokument ćemo analizirati i preispitati.

Zašto i ranije, kada ste vidjeli da je Purda na međunarodnoj tjeralici niste ga pozvali, obavijestili, ispitali, ili na bilo koji način provjerili što se to događa?

Naprosto se to ne smije. Ako postoji međunarodna tjeralica niti jedno državno tijelo ne smije obavijestiti čovjeka da postoji tjeralica i na taj način ga skrivati od kaznenog postupka. Mi smo pravna država i trebamo poštivati međunarodno pravo.

Jesu li točne špekulacije da bi se Purdin predmet vodio u Hrvatskoj, pod pravnim nadzorom Srbije, odnosno da ako Srbija ne bude zadovoljna procesuiranjem, može ga aktivirati sa svoje strane - što to znači da ćemo imati neko zajedničko regionalno pravosuđe?

Mi nećemo imati regionalno pravosuđe. Mi smo jedini suvereni taj predmet voditi i vodit ćemo ga na temelju zakona ako taj predmet dođe. Ako se završi predmet kod nas Srbija ga ne može voditi kod njih. Nema seljakanja predmeta.

Što znači zaključak međudržavnih povjerenstava da će se, evo moram točno pročitati jer zvuči malo komplicirano- citiram - pokrenuti inicijativa za dopunu srbijanskog zakona o amnestiji, a odnosi se na hrvatske državljane protiv kojih je pred sudovima bivše SFRJ vođen postupak zbog kaznenih djela oružane pobune i djela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ?

Postoji određeni dio presuda vojnih sudova u Republici Srbiji, vojnih sudova koji više ne postoje. Neki su garađani osuđeni za oružanu prodaju, rušenje ustavnog poretka SFRJ. To može biti bilo tko. ono što mi želimo da i oni donesu takav zakon o oprostu. Oni imaju takav zakon koji se odnosi od 1992. pa dalje.

Je li to izjednačavanje agresora i žrtve?

Pa nije to izjednačavanje agresora i žrtve. To je reguliranje nekih stvari koje između dvije države treba urediti.

U tom kontekstu odgovorite nam je li točno da se spominje i ime potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa u kontekstu odgovornosti za ratne zločine u postupcima sudova bivše SFRJ?

Ja to nisam niti na jednom službenom mjestu čuo.

Čuli smo izjavu Inicijative mladih?

Inicijative mogu doći sutra i protiv mene i bilo koga drugoga.

Hoćete li to istražiti?

Državno odvjetništvo ako postoji određenih dokaza ima pravo djelovati i protiv mene i protiv bilo koga drugoga.

Ima li Hrvatska konkretnu namjeru i dalje podizati optužnice protiv ljudi za koje ima dokaza da su počinili zločine, a koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu, kao što su Aca Vasiljević, šef KOS-a Srbije i Veljko Kadijević?

Nama je cilj da se ratni zločini istraže, procesuiraju i sankcioniraju. Ono što je u tom postupku značajno,značajno je suradnja između državnih odvjetništava Hrvatske i Srbije. To omogućava brže i bolje proscesuiranje.

Na kraju, koja je vaša poruka braniteljima koji su posljednjih dana uznemireni licitiranjima imena. Čak su rekli da neće napuštati Hrvatsku.

Ja bih poručio braniteljima da imaju povjerenja u Vladu i premijerku Kosor koja je braniteljima uvijek pružala najveću moguću podršku. Vlada će uvijek donositi odluke koje će na prvom mjestu štititi interese branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene