Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualni sat u Zagrebu

VIDEO: Umrijet ćete od mržnje, ali me živoga zakopat' ne možete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom 'aktualnom satu' gradski su zastupnici Milana Bandića i Ivu Čovića rešetali pitanjima, među kojima su bila i ona o smanjenju Holdingova rejtinga, divljim priključcima na vodovod i cijenama vrtića.

Prvu raspravu o zagrebačkom proračunu za sljedeću godinu potpuno je zasjenilo još jedno političko prepucavanje gradonačelnika Bandića i zastupnika na aktualnom satu. Zastupnici su napadali, a Bandić se u svom osebujnom stilu žestoko branio. Iako je pokušavao, gradonačelnika u njegovim monolozima nije uspijevao zaustaviti ni predsjednik skupštine Davor Bernardić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Primjer štednje Milan Bandić odlučio je sebi od Nove godine srezati plaću, evo za koliko Slika nije dostupna Redovita sjednica Zagreb: Skupština o restrukturiranju Holdinga i cijenama ZET-ovih karata

Bernardić je Bandića opomenuo da će imati prilike govoriti, na što mu je Bandić rekao da završava. 'Imat ćete priliku kada to bude točka dnevnog reda, ako vas bude tad', rekao je Bernardić. 'Hoćete umrijeti? Pa umrijet ćete od mržnje, umrijet ćete od jada, umrijet ćete od boli, ali živoga me zakopat ne možete. Sve činite na tom tragu pa to je strašno', odgovorio mu je Bandić.

Na "aktualnom satu" zagrebačke Gradske skupštine predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović je, na pitanje predsjednice HDZ-ova kluba vijećnika Margarete Mađerić zbog čega je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Holdinga, odgovorio da će problem postojati sve dok se ne pronađe održiv model financiranja javnoga gradskog prijevoza te upozorio da bi u suprotnom moglo doći do reduciranja frekvencije i linija prijevoza.

Pozvao je zastupnike da prihvate prijedlog o subvenciji javnog gradskog prijevoza u visini 800 milijuna kuna jer u suprotnom, kazao je Čović, "nema tog Čovića koji će moći uspješno voditi Zagrebački holding".

>> Bandić: Ne bi me čudilo smanjenje rejtinga Holdingu

Povećanje troškova javnog gradskog prijevoza rezultat je nabave novih 214 autobusa i 140 tramvaja, dodao je Čović. Napomenuo je da postoji cijeli niz podružnica Holdinga koje posluju pozitivno, navevši pritom Gradsku plinaru, Vodovod i odvodnju, Čistoću, Robne terminale, Zagrebačke ceste, ZGOS i druge. Također je rekao kako su otežavajuće okolnosti za Holding kreditna zaduženja za nekretnine koje nisu u funkciji njegove temeljne djelatnosti (zemljište bivše Zagrepčanke i TŽV Gredelja) u visini od 1,2 milijarde kuna.

Vijećnica Mađerić, nezadovoljna Čovićevim odgovorima, uzvratila mu je da za loše poslovanje Holdinga stalno optužuje nekoga drugoga, ustvrdivši da uprava Holdinga nije znala odgovoriti na trenutnu gospodarsku situaciju i da građani višim cijenama usluga plaćaju njihovu promašenu poslovnu politiku. Mađerić je, među ostalim, navela da Holding nije ojačao likvidnost i profitabilnost, smanjio dugovanja, te da nema dugoročne financijske strategije i da stalno generira gubitke.

Postupna legalizacija 'divljih' priključaka na vodovod

Stanko Grčić (HDZ) zanimao se za slučaj oko 30.000 nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu, na što je predsjednik Uprave Čović odgovorio da je postupak legalizacije u tijeku i da je oko 2.000 priključaka već legalizirano.

Kada se legaliziraju svi nelegalni priključci gubici u vodovodnoj mreži bit će daleko manji od procijenjenih 40 posto i omogućit će da građani doista plaćaju stvarni utrošak vode. Čović je napomenuo da je potpisao prijedlog za Državno odvjetništvo kako bi se procesuirale nezakonite radnje s tim u vezi.

'Više sam puta bio u Plavom telefonu nego što vi imate lasi'

Ivana Mlinar Horvat (SDP) upitala je gradonačelnika Bandića nije li mogao 150-200.000 kuna dati "Plavom telefonu" umjesto da gradske novce troši na novinske oglase o novim cijenama vrtića i parkiranja te o najmu stanova i poslovnih prostora iako takve prijedloge nije potvrdila Gradska skupština.

"Istina nema cijene i uvijek ću objavljivati ono što je u interesu građana", kazao je Bandić napominjući kako je u oglasima naveo da je riječ o prijedlozima koje Skupština može prihvatiti ili ne. Zastupnici je poručio da "govori demagoški", a da je osobno bio više puta u udruzi "Plavi telefon" "nego što vi imate lasi".

'Oni koji imaju, liječit će se u Houstonu'

Budući da je na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice izmjena odluke o naplati vrtića po dohodovnom cenzusu i nova skala naplate, Nenad Matić (HSS) zanimao se što će biti s roditeljima koji su redovito podmirivali više cijene vrtića, a trebali su, po dohodovnom cenzusu, platiti manje te hoće i to biti po principu: "Tko je platio, platio je, tko mu je kriv", Bandić je odgovorio da se za to traži rješenje.

Citirajući Andriju Štampara, Bandić je rekao da to radi zbog onih kojima treba osigurati javno zdravlje, a koji nemaju ili imaju manje. A oni koji imaju, liječit će se u Houstonu, dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene