Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redovita sjednica

Zagreb: Skupština o restrukturiranju Holdinga i cijenama ZET-ovih karata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine trebalo bi biti restrukturiranje Zagrebačkog holdinga, cijene karata ZET-a i druge točke.

Prijedlog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga, na koji zagrebačka Gradska skupština na današnjoj sjednici treba dati svoju prethodnu suglanost, izazvao je različite reakcije, kako oporbenih zastupnika u Skupštini, tako i sindikata koji zahtijevaju da se ta točka skine s dnevnog reda, a neki od njih najavljuju i mirni prosvjed prije sjednice ispred Stare gradske vijećnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže odgodu Sindikati: Restrukturiranje ZG Holdinga ishitreno i neprihvatljivo Slika nije dostupna Nove cijene? Kazna za švercanje u tramvaju će vas ŠOKIRATI!

>> Sindikati: Restrukturiranje ZG Holdinga ishitreno i neprihvatljivo

Zagrebački je SDP ranije amandmanom zatražio detaljnu analizu stanja i plan za izdvajanje podružnica prije bilo kakve odluke o restrukturiranju Holdinga. Iako je taj amandman odbijen, predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Davor Bernardić je ponovno naglasio kako treba imati jasan plan što s Holdingom te da se protivi privatizaciji najvažnijih dijelova Holdinga 'na hrvatski način'.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je, međutim, da nema odlaganja jer inače uskoro neće biti novca za isplatu plaća ni u Holdingu niti u Gradskoj upravi.

Uprava Holdinga predlaže da se sedam Holdingovih podružnica pretvori u trgovačka društva i to: AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Tržnice te Vodoopskrba i odvodnja koja po zakonu mora postati trgovačkim društvom u gradskom vlasništvu.

U javnosti se već duže vrijeme nagađa da bi nakon toga mogla uslijediti i privatizacija tih društava pa su sindikati koji djeluju u Holdingu zatražili da se na skupštinskoj sjednici ne raspravlja o restrukturiranju Holdinga i osnivanju novih trgovačkih društava jer je 'ishitren i neprihvatljiv' odnosno 'ugrožava kvalitetu usluge građanima i opstojnost radnih mjesta većine radnika u izvršnim službama u Holdingu'.

Gradski bi zastupnici trebali raspraviti i izvješće o izvršenju gradskog proračuna od siječnja do lipnja, prema kojemu je u prvom polugodištu ove godine ostvareno 3,12 milijarde kuna prihoda, što je 46,87 posto od planiranih i više za 3,36 posto (101,6 milijuna) nego u istom razdoblju lani. Isto toliko je i potrošeno, s time da su rashodi, u odnosu na prvih šest mjeseci 2012., veći 8,25 posto (238 milijuna kuna).

Zagrebački SDP ocjenjuje da su planovi Gradske uprave prezahtjevni za porezno opterećenje koje može podnijeti Grad Zagreb te da rashodi ne djeluju dovoljno poticajno na gospodarstvo grada kako bi se proračun bolje punio.

Na dnevnom redu je i o točka o dugoročnom zaduživanju Grada Zagreba za 150 milijuna kuna za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica i objekata društvenih djelatnosti.

Gradski zastupnici raspravit će također prijedlog izmjene Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, kojom se utvrđuje da je kućnim ljubimcima, koji se kreću slobodno ili na povodcu, zabranjeno kretanje na dječjim igralištima, cvjetnjacima, neograđenim športskim terenima, neograđenim dvorištima škola i vrtića te na drugim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi.

Mačkama i ostalim malim kućnim ljubimcima bit će, pak, dopušten prijevoz u tramvajima i autobusima ZET-a u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama, a psima s brnjicom i na kratkom povodcu. Osim toga, vlasnik psa morat će imati i propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

Prema odluci o prijevozu putnika u javnom prometu, putnik će u vozilo moći uvesti samo jednog malog kućnog ljubimca ili psa, odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju pas nanese drugim putnicima u vozilu ili uneredi vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene